Karl Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KARL IMRE, a gazdasági bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársaim! Én azt hiszem, hogy az államtitkár úr jó példáját követni kell. Ezzel együtt néhány rövid mondatban szeretném elmondani azt az indoklást, ami alapján a parlament gazdasági bizottsága ezt az önálló képviselõi indítványt, amit Gaál Gyula képviselõtársunk nyújtott be, általános vitára alkalmasnak tartotta.

Gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy egy ellenszavazattal és egy tartózkodással, tehát szinte egyhangúlag javasolta megtárgyalását és mielõbbi elfogadását.

Ez a néhány gondolat nagyon röviden: úgy gondoljuk, hogy akkor, amikor a parlament a tavalyi év õszén meghozta azokat a döntéseit, amelyek bevezették például az elsõ esetben azt, hogy átalányadózással lehessen adózni abban a körben, amelyiknél ez kívánatos volt, tehát abban, ahol olyan jövedelmek termelõdnek, hogy egy ilyen típusú adóztatás egyrészt biztosítja az állam számára a megfelelõ bevételt, másrészt egyszerûsíti az adózó számára ezt a mechanizmust és könnyebbé teszi az adózás lebonyolítását, helyes volt.

Azt is gondoljuk, hogy az a cél, amelyik a befektetési kedvezmények megadásával a szövetkezetek koncentrációját kívánta elõsegíteni, szintén egy helyes cél volt.

A tapasztalatok az elmúlt hónapokban viszont azt bizonyították, hogy a magyar gazdaság rendkívül nagymértékû alkalmazkodási képessége olykor-olykor olyan jelenségeket is produkál, amelyek összességében viszont nem azt a hatást teremtik meg, mint ami a törvényalkotó szándékai szerint kívánatos lett volna. Éppen ezért úgy gondoljuk, hogy az egyéni képviselõi indítvány feltétlenül indokoltan és sürgõsen - támogatható módon - ezt a helyzetet kívánja visszaállítani. Tehát azt az egyszerû helyzetet, hogy a törvényalkotó szándékai és a tényleges szabályozás egybeessenek, és ezek olyan gazdasági folyamatokat eredményezzenek, amelyek a magyar nemzetgazdaság számára ezeket a hasznos korábbi döntéseket fenntarthatóvá teszik. Tehát változatlanul megtartják az átalányadózás lehetõségét a kívánatos körben, és megtartják egy elhatárolással azt a lehetõséget, hogy ez a típusú koncentráció létrejöjjön.

Éppen ezért kérjük és javasoljuk azt, hogy ezt a törvényjavaslatot a Ház minél elõbb fogadja el. Többek között azért is, mert ez az egyik olyan pont volt, amelyik a március 12-ei módosító csomagnak része lehetett volna, és többek között azért is, mert ennek a költségvetési kihatása rendkívül jelentõs, s amikor 100 milliókról vitatkozunk, akkor milliárdok mellett nem mehetünk el szótlanul. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage