Orosz Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ SÁNDOR, a mezõgazdasági bizottság elõadója: Tisztelt Országgyûlés! Remélem, a jó példa ragadós, így ilyen kései órában ezért én is csak nagyon röviden szólnék a mezõgazdasági bizottság vitájáról.

A bizottság lényegében három kérdést tárgyalt a módosító indítvány kapcsán. A három kérdésre háromféle választ kaptunk.

Az egyikre istenigazából semmit. Ez a kérdés úgy hangzott: hogyan állhatott elõ az a helyzet egyáltalán, hogy egy egyszerû megrendelés, miszerint a szövetkezeti üzletrész-kedvezmény a tavalyi esztendõben szokásos módja terjedjen ki továbbra is a szövetkezetekre, hogy hozta ezt a nemkívánatos eredményt. Erre istenigazából nem kaptunk választ. Ez nyilván a jogalkotás, jogszabályok elõkészítése folyamatában azért majdan megválaszolandó.

A következõ kérdésünk az volt, hogy ez már biztosan a jó verzió lesz-e. Erre legfeljebb reményteljes választ kaptunk, biztató választ kaptunk, bár a bizottság istenigazából akkor nyugodott meg, amikor elhangzott az a kitétel, miszerint most már azért a személyi jövedelemadó dolgában egy egységes szabályozás elõkészítése van folyamatban. Tehát magyarán, '96-tól várhatóan egy könnyebben, áttekinthetõbben kezelhetõ törvénye lesz errõl az országnak és az Országgyûlésnek is.

A harmadik kérdésre megnyugtató választ kaptunk. Ez pedig úgy szólt, hogy érintik-e a módosítások az agráriumban mûködõ szövetkezeteknek azokat a részeit, amelyek a '92. évi II. törvény mentén átalakultak, ahol egyáltalán ez az üzletrész-probléma olyan vehemenciával jön elõ, ami miatt az adótörvényben ezzel a kérdéssel is foglalkozni kell. Erre egyértelmû volt a válasz, hogy nem. Ezekben a szövekezetekben változatlanul folyhat az az egyébként szándékolt és a mezõgazdasági bizottság által is támogatott folyamat, miszerint az üzletrészek azoknak a kezében koncentrálódhassanak lehetõség szerint, az adójogszabályok által is támogatottan, akik ennek a vagyonnak a mûködtetésében is érdekeltek.

Ilyen elõzmények után talán meglepõ, de a mezõgazdasági bizottság teljesen egyhangúlag, a legutolsó kérdésre kapható biztonságos válasz miatt támogatta a törvényjavaslat megvitatását és elfogadását is. Köszönöm figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage