Torgyán Józsefné Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ CSEH MÁRIA (FKGP): Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! A Független Kisgazdapárt országgyûlési képviselõcsoportja már hangot adott e Házban aggodalmának a Szlovákiában folyó magyar üldözés és ennek egyik megnyilvánulási formája, az úgynevezett alternatív oktatás miatt, amelyet a Független Kisgazdapárt a brezsnyevi nemzetiségellenség ördögi praktikájának nyilvánít. Ugyancsak szól a Független Kisgazdapárt országgyûlési képviselõcsoportja minden lehetséges alkalommal a szlovák-magyar alapszerzõdéssel kapcsolatos aggályairól, konkrétan arról, hogy ez az alapszerzõdés a Szlovákiában élõ társnemzet magyarságot meg fogja fosztani alapvetõ jogaitól, tehát pont ellentétes hatást fog elérni, mint amit a magyar külügyi kormányzat attól vár.

Amint arról a mai napirend elõtti vita anyagából is értesülhetett a világ, most újabb támadást indítottak a szlovákiai magyarok ellen, mely támadás kapcsán Tóth Sándort, a rozsnyói magyar alapiskola igazgatóját megtorlásul felfüggesztették állásából, mert a közel kétszáz magyar pedagógust fogadó tanácskozáson a magyarok anyanyelvükön mertek tanácskozni, amit a hivatalos szlovák kiküldött, a szlovák mûvelõdésügy egyik vezetõje nem volt hajlandó megengedni, mit sem törõdvén azzal a jogi helyzettel, hogy a magyar anyanyelv használatát még a magyarság tönkretételét megcélzó trianoni békediktátum is megengedte a magyarság számára, és mely jognak a gyakorlását, mint az alapvetõ emberi jogok és szabadságok egyik legkézenfekvõbbjét, az ENSZ alapokmányától kezdve a helsinki zárónyilatkozatokig és a szlovák-magyar alapszerzõdésig minden okmány elismert és megerõsített.

De szinte még el sem ültek a viharok Tóth Sándor igazgató úr gyalázatos eltávolítása és a magyarság végsõ megsemmisítésére induló megtorló akciók miatt, amikor már újabb támadásokat indítottak a magyarság végleges megsemmisítésére. Újból az anyanyelv és ezen keresztül a magyarság ellen támadtak akként, hogy az eddigi testületi döntés helyett újból a szlovák minisztérium döntési körébe vonták az iskolaigazgatók kinevezésének és megerõsítésének jogkörét. Ezzel a rendelkezéssel a magyar iskolák élérõl el kívánják távolítani azokat az igazgatókat, akik a magyar nyelv oktatásának rendíthetetlen harcosai. Az iskolaigazgatók kinevezésének a szlovák hatóságok kezébe adásával nemcsak egyszerûen megalázni akarják a magyarságot, hanem ezzel egy olyan kényszerítõ eszközt kívánnak alkalmazni az alternatív nyelvoktatás bevezetése érdekében, melynek egyértelmû célja a magyar nyelv oktatásának drámai visszaszorítása és a Szlovákiában élõ államalkotó és államalapító magyarság olyan erõszakos asszimilációja, amelyet a nemzetközi jog népirtásként, a genocídium bûntetteként határoz meg.

(21.20)

Felhívom képviselõtársaim figyelmét ennek veszélyére, és kérem önöket, hogy tiltakozzanak ezek ellen.

Köszönöm a türelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage