Burány Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

BURÁNY SÁNDOR, a költségvetési és pénzügyi bizottság elõadója: Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! A költségvetési és pénzügyi bizottság megtárgyalta az elõbb ismertetett törvényjavaslatot. Abban a vitában a háztartási tüzelõutalványok kérdésében vita nem alakult ki, úgy a kormánypárti, mint az ellenzéki képviselõk a javaslatnak ezt a részét támogatták.

Kisebb vita alakult ki azonban a személygépkocsik fogyasztási adójának tervezett 10 százalékos növelése tárgyában, és ez indokolta, hogy ebben a kérdésben a bizottság többségi és kisebbségi véleményt is ismertet.

A többségi álláspont, a már itt elhangzott véleményt akceptálva, az volt, hogy ez a mintegy 10 százalékos adónövekedés indokolt egy olyan helyzetben, mikor a gépkocsik beszerzése importból igen nagymértékû, a tavalyi évet illetõen mintegy 100 ezer ilyen gépkocsiról van szó.

Ez konkrétan azt jelentené, hogy 1600 köbcenti alatt az eddigi nulla százalékos adókulcs megszûnne, és ott 10 százalék lenne a fogyasztási adó mértéke, a többi sávban hasonlóképpen ez az emelés azt eredményezné, hogy 20, 22, illetve 32 százalék lenne a fogyasztási adó mértéke. Ez utóbbi 1600 köbcenti felett természetesen.

A vita természetesen eljutott addig a pontig, vajon ez a költségvetési bevételt szolgálja-e, és a már ismertetett kormánycsomag része, vagy pedig egyéb intézkedéseket szolgál. A bizottsági ülésen, tekintettel arra, hogy ennek bevételnövekvõ hatása viszonylag csekély, az indok elsõsorban az volt, és ezt az elõadó is ismertette, hogy a nagymértékû import megnehezítését szolgálná ez az intézkedés, tekintettel a folyó fizetési mérleg ismert hiányára. A pro és kontra érveket mérlegelve, végül a bizottság úgy döntött, hogy a törvényjavaslatot 15 igen szavazattal, 4 ellenében, 3 fõ tartózkodása mellett támogatja. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage