Mészáros István László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Nagyra becsült Sepsey Tamás képviselõtársam hozzászólásának elején tett néhány gondolatébresztõ megjegyzést a felszólalásommal kapcsolatosan, amelyben elhangzott az is, hogy hol ülök én. Ehhez szeretnék néhány megjegyzést fûzni.

Képviselõtársam feltehetõen az elõzõ kormányzás alatt szerzett tapasztalatokból indul ki, amikor a beterjesztett törvényjavaslatról úgy vélekedik, hogy ahhoz már általában reménytelen egy módosító indítványt beterjeszteni, akár kormánypárti oldalról is. Szeretném megjegyezni, hogy Puch László a gazdasági bizottság részérõl éppen azt adta elõ a vita elején, hogy - éppen a részletes vita tapasztalatait fölhasználva - még lehetséges módosítás a beterjesztett javaslaton.

A másik, amit meg szeretnék jegyezni: remélem, hogy képviselõtársam nem kívánja elvitatni a szabaddemokraták jogát attól, hogy - éppen kormányzati felelõsségüktõl vezérelve - a törvényjavaslat általános irányát nem érintõ, a törvényjavaslatot javító módosító indítványokat adjanak be.

Egyébként arra is fel szeretném hívni Sepsey képviselõtársam figyelmét, hogy nemcsak a kisebbik koalíciós párt, hanem a nagyobbik koalíciós párt képviselõi is terjesztettek be módosító javaslatokat, hiszen éppen õ is hivatkozott ilyenekre. Tõlük is meg lehetne tehát kérdezni, hogy hol ülnek. Álláspontom szerint arra a kérdésre, hogy hol ülünk itt, a kormányzati oldalon, egyszerû a válasz: a parlamentben ülünk, nem pedig a kormányban. És mindannyian, kormánypárti képviselõk komolyan gondoljuk azt, hogy ellenõrizzük a kormányunkat; komolyan gondoljuk a parlamenti jogosítványok gyakorlását; komolyan gondoljuk azt, hogy inkább nekünk kell hogy legyen felelõs kormányunk, mintsem a kormánynak felelõtlen többsége.

(13.00)

Úgyhogy ez az, amit komolyan gondolunk, tisztelt képviselõtársam, és ebbõl a szándékból nyújtunk be módosító indítványokat - elfogadásuk reményében. Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage