Bársony András Tartalom Elõzõ Következõ

BÁRSONY ANDRÁS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Mélységesen megértem Sepsey képviselõ úr aggodalmát a pártfunkcionáriusoknak az igazgatótanácsokban való részvételét illetõen, hiszen van mögöttünk egy olyan négyéves gyakorlat, amikor mi magunk is kellõképpen átérezhettük, hogy mit jelent ez.

A probléma azonban nem az elvekkel és nem az érzelmekkel van, hanem van néhány apró gyakorlati probléma, nevezetesen, hogy az érvényben lévõ magyar jogszabályok a pártokat definiálják, de a párt tisztségviselõket nem definiálják. Az, hogy tisztségviselõ, önmagában nem egy jogi kategória. Minden egyes párt alapszabálya másképpen fogalmaz e tekintetben. Nem lehet tudni, hogy igazán kire gondolnak, amikor azt mondják, hogy tisztségviselõ. Ez a falusi pártalapszervezettõl kezdve a legfelsõbb párttisztséget betöltõig kiterjedhet, de önmagában még nem egy körülhatárolható kategória. Még egyszer mondom: nem olyan kategória, amit jelen esetben alkalmazni lehetne. Ez az egyik megközelítés.

A másik megközelítés, amely úgy szól: "Persze, és mely pártoknál kellene meghúzni ezt a regulát?". Úgy gondolom, hogy e tekintetben sem pozitív, sem negatív diszkrimináció nem volna igazán célszerû. Úgy gondolom tehát - és ez képviselõtársaimnak is a véleménye -, hogy igenis normális összeférhetetlenségi szabályokat kell kialakítani, a normális összeférhetetlenségi szabályon túlmenõen pedig hagyni kell, hogy a gazdasági racionalitás törjön utat, s akkor úgy gondolom, senki nem fog még egyszer ebben az országban párttisztségek alapján gazdasági funkciókat osztogatni semmilyen irányba. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage