Fodor Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR GÁBOR mûvelõdési és közoktatási miniszter: Köszönöm szépen, elnök úr. Elõre szeretném bocsátani, hogy a képviselõ asszony kérdésére természetesen válaszolni szeretnék, bár annak értelmében, amit az elején elnök úr elmondott, azt hiszem, képviselõ asszonynak nem sikerült megjelölnie azt a tárgykört, amiben a kérdést fel szeretné tenni; vagy legalábbis, ha a tárgykör az óriáskígyó és a giliszta viszonyára vonatkozik, akkor azt mondhatnám képviselõ asszonynak, hogy úgy lesz az óriáskígyóból giliszta, ahogy a halászlébõl akvárium lesz, és ezzel el is intézhetném a kérdést. (Derültség.) De mint mondtam, szeretnék a tárgykörhöz ragaszkodni, még ha ezt a képviselõ asszony nem is igen tette meg a kérdésében.

Tehát a felsõoktatási törvény ügyérõl, illetve az országgyûlési határozat kérdésérõl szeretnék néhány szót elmondani. Elõször is azért lesz országgyûlési határozat, mint ahogy azzal a képviselõ asszony meg is ismerkedhetett ezen az ominózus bizottsági ülésen, mert az Igazságügyi Minisztérium véleménye szerint, amit ebben az évben fogalmazott meg - itt van a kezemben ez a vélemény -, e tárgykör jogszabályban nem rendezhetõ - írta az Igazságügyi Minisztérium. S ez vonatkozik arra a koncepcióra, amelyrõl valóban hónapok, sõt évek óta vitatkozunk felsõoktatás-fejlesztés címén. Ugyanis azok a fejlesztési elvek és célok, amelyek ebben a koncepcióban jelen vannak, a jelenlegi jogszabályok szerint országgyûlési határozatban definiálhatók, ilyen részletességgel, ahogy arról a vita szólt. Ezért választottuk ezt a formulát.

Természetesen a törvényi megoldást nem adtuk fel. Azokból a koncepciókból és elképzelésekbõl, amelyek az elmúlt idõszakban születtek, szívesen beleteszünk egy törvénybe, amit lehet, csak ezzel jelentõs jogszabályi problémákat vállalunk magunkra. Ha ezt próbálnánk meg, ez a törvény rendkívül rövid lenne, mondhatnám, néhány mondatból állna. Ezért úgy döntöttünk, hogy minél részletesebben, minél alaposabban ismerkedjen meg az Országgyûlés a koncepcióval, legmagasabb szinten határozzon errõl, országgyûlési határozatban.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage