Fodor Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR GÁBOR mûvelõdési és közoktatási miniszter: Köszönöm szépen, elnök úr. Rendkívül izgalmas témákkal tudunk a mai nap foglalkozni. Tehát képviselõ úr kérdésére a következõket tudom mondani... (Dr. Pálos Miklós: Neked izgalmas, nekünk nem izgalmas, hanem gyalázatos! - Zaj a jobb oldalon.).., hiszen a képviselõ úr a virágvasárnapi barkaszentelés problémaköre iránt érdeklõdött elsõsorban.

Elõször is szeretném elmondani, hogy a közszolgálati televízió tartalmi felügyelete - ezt itt a Házban is már sokszor elmondtam - nem hozzám tartozik és egyetlenegy kormánytaghoz sem. A rádiózásról és a televíziózásról szóló törvénynek kell majd szabályoznia a megfelelõ felügyeleti formákat, tehát beszélünk valamirõl, amihez igazából nincs közvetlen közünk; de természetesen szívesen eleget teszek a képviselõ úr kérdésének, ha már hozzám intézte.

A következõket tudom elmondani az ominózus napról a televízió mûsorával kapcsolatban. A TV1-en 7 óra 50 perctõl "Így szól az Úr, a Biblia üzenete" címû mûsor volt aznap, 11-tõl 12 óráig virágvasárnapi istentisztelet volt, helyszíni közvetítés a celldömölki evangélikus templomból, 15 óra 35 perctõl pedig az Örömhír, a református egyház mûsora kapott a televízió mûsorában helyet. A TV2-n 10 óra 30-tól 11 óráig "Mily kedves a te hajlékod", istentiszteleti liturgiák bemutatása, ez alkalommal a körmenetek típusainak, közte a virágvasárnapi körmenet bemutatása is zajlott. (Taps a bal oldalon.)

Egyébként a Vallási Stúdió 1990 óta mûködik a televízióban, az egyházakkal kötött megállapodások alapján állítják össze a mûsort. 1990-ben 2400 mûsorperc volt vallási tárgyú, ez 1995-ben már 8000 mûsorperc volt, így ez éves szinten az összes sugárzott mûsor 1,4-1,6 százalékának felel meg. Ez - a nemzetközi összehasonlítást alapul véve - a német közszolgálati televízió átlagának felel meg pontosan.

Ezen a napon, tehát virágvasárnap a közszolgálati 1-es és 2-es csatorna összesen két óra vallási mûsort sugárzott, amely az aznapi mûsoradás 6,6 százalékának felelt meg. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage