Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Elõször is szeretném megjegyezni, hogy a kérdést tulajdonképpen intézhettem volna a pénzügyminiszter úrhoz is, miután azonban kifejezetten egy jogi kérdést kívánok tisztázni a felvetés kapcsán, ezért intéztem azt az igazságügy- miniszter úrhoz.

Ugyanis arról van szó, hogy az ingatlanok forgalmazása, öröklése esetén illetéket kell fizetni, ezt mindenki elfogadja, tudomásul veszi. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy mennyi illetéket fizet, a törvényes mértéknek megfelelõt-e vagy annál - valamilyen ok miatt - lényegesen magasabbat.

Olyan gyakorlat alakult ki mostanában Magyarországon - miután ez év január 1-jétõl kezdve az illeték 80 százalékát elõleg címén meg kell fizetni -, hogy a tulajdonjog bejegyzését követõen kerül sor az illeték kiszabására, ami - tekintettel a jelenlegi telekkönyvi állapotokra, illetve földhivatali helyzetre - többéves csúszást is jelent. Ez azt jelenti, hogy a mostani inflációs ráta miatt végül is sokkal magasabb összeg alapulvételével történik az illeték kiszabása, mint ahogy azt az ügylet megkötése idõpontjában a valóságos forgalmi érték indokolttá tette volna, vagy adott esetben az öröklés megnyílta, tehát a halál pillanatában az ingatlan vagy a megörökölt vagyon utáni illeték esedékessé vált volna.

Ezért kérdezem igen tisztelt miniszter úrtól, hogy ennek az anomáliának az elkerülésére terveznek-e valamilyen intézkedést, észlelik-e ezt a kettõsséget az illeték kiszabása során, miután számos állampolgárt nyugtalanít ez a helyzet.

Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage