Halda Alíz Tartalom Elõzõ Következõ

HALDA ALIZ (SZDSZ): Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Belügyminiszter Úr! A kérdésben említett két törvény arról szól, hogy a hivatalnokoknak, állami és önkormányzati hatóságoknak egyaránt 30 napon belül válaszolniuk kell a hozzájuk érkezett levelekre, beadványokra - legyenek azok közérdekû javaslatok, bejelentések vagy magánérdekû kérvények és panaszok. A helyzet ezen a téren teljességgel tûrhetetlen. Van, hogy fél évekig, évekig, van, hogy egyáltalán nem válaszolnak az állampolgároknak, akiknek ez esetleg súlyos anyagi vagy erkölcsi kárt okoz. Nem mostanában, ebben a parlamenti ciklusban vált ez szokássá, hanem talán az elmúlt öt évben.

Magyarázata természetesen van: a rendszerváltás új helyzetet teremtett, sok új, gyakorlatlan ember került döntési pozícióba, de a régi szakembereknek is új problémákkal és megoldásokkal kellett szembesülniük. Az ügyek is megszaporodtak. Felháborító példák tömegét sorolhatnám. Nemcsak azért nem teszem, mert nincs rá idõ, hanem mert igazságtalanság volna éppen az én utamba kerülõ minisztériumot, hivatalt, önkormányzatot a szégyenpadra vonszolni, amikor pedig a jelenség sajnos általános.

Az egészséges megoldás az volna, ha a miniszterelnök úr és a belügyminiszter úr megpróbálna oda hatni, hogy a felügyeletük alá tartozó intézmények dolgozói törvény szabta kötelességük szerint járjanak el. A kérdésem tehát az: akarnak-e és mit tudnak tenni ennek érdekében? Köszönöm. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage