Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Ház! Azt gondolom, hogy az interpelláció egy nagyon sajátos szakmai kérdést érint, ezért nem biztos, hogy egész pontosan interpretálom az ön interpellációjának szakmai tartalmát; tehát könnyen elképzelhetõ, hogy ebben az ügyben a késõbbiekben talán személyesen kell konzultációt folytatnunk. Nevezetesen: nyilvánvaló, hogy a számvitel logikájában az, hogy egy költséget adóztatnak, így nem értelmezhetõ. Véleményem szerint a probléma abban állhat, hogy a meliorációs költséget a tulajdonosok költségként kívánnák elszámolni, és ez ebben az értelemben akkor csökkenti az adóalapot, és kevesebb szja-t kell fizetni, mint különben. Ezzel szemben az APEH nyilván azt mondta, hogy ezt nem lehet költségként elszámolni, következésképpen nem lehet levonni, tehát egy nagyobb adóalap után kell az szja-t befizetni.

Amennyiben az APEH ezt mondta, akkor szakmailag helyesen járt el a következõ gondolatrendszerben: A melioráció tulajdonképpen beruházásnak, befektetésnek minõsül, hiszen a melioráció valami olyasmit csinál, hogy azért hosszú idõn keresztül megjavítja annak a földnek a minõségi jellemzõit.

(15.40)

Ha pedig a számvitel befektetésként, beruházásként kezeli, akkor ebbõl következik, hogy költségként nem elszámolható. Ugyanakkor van az ügynek egy másik oldala: ha nem lehet költségként elszámolni, de beruházás, akkor viszont lehetõség van arra, hogy amortizálja az ember; tehát amortizáció formájában néhány év alatt a szabályoknak megfelelõen mégiscsak elszámolja költségként. Nyilvánvalóan ennek lehetõsége az adózási összefüggésrendszerek elég mély ismeretét igényli.

Tehát a konkrét problémára azt lehet mondani, hogy ha az egyéni vállalkozó olyan megoldást választ, amiben költségeket számol el tételesen, akkor módja van a meliorációs költséget amortizációként elszámolni, és ebben az esetben tulajdonképpen az arányos amortizációt minden évben beveheti költségként az adóbevallásába. Tehát végsõ soron ilyen módon meg tudja valósítani azt a célját, hogy ezután ennek megfelelõen az adóalapját csökkentse.

A számviteli logikában erre a problémára ebben a pillanatban másféle választ adni nem lehet. Amennyiben félreértettem a képviselõ úr kérdését, kérem, hogy ezt jelezze. Meg kell mondanom, hogy a leírtak és az elhangzottak alapján tényleg elég nehéz volt beazonosítani a pontos szakmai problémát.

Köszönöm, és kérem, hogy képviselõ úr a választ fogadja el - és a parlament is fogadja el. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage