Boross Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BOROSS PÉTER, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke: Elnök Úr! Én csak tisztázni szeretnék egy-két olyan körülményt, amely remélhetõleg elejét veszi a további vitának.

Ha a köztársasági elnök a parlament elõtt esküt tesz, ennek következtében az átvilágítandók körébe tartozik. Minden átvilágítandó kinevezés utáni átvilágítására kerülhet csak sor - ez a dolog természetébõl következik.

Ismeretes Torgyán Józsefné Cseh Mária képviselõ asszony elõterjesztése a köztársaságielnök-jelölt elõzetes átvilágítására. Azt kell mondanom, ez ellen semmiféle elvi kifogás nem merült fel a bizottság egészében, csak az alkotmány 29/B § (1) bekezdése okoz némi problémát, ugyanis köztársaságielnök-jelölt közvetlenül a választások elõtt lesz valaki. Tehát nincs olyan természetû szabályozás, hogy mondjuk az elnökválasztás elõtt egy hónappal jelölési kötelezettség lenne. Ebben az esetben ugyanis el lehetne fogadni ezt az indítványt, amivel elvileg - még egyszer hangsúlyozom - a magam részérõl én is egyetértenék, ha történetesen ez az indítvány alkotmánymódosító jelleggel érkezett volna, tehát a fenntartások kizárólag jogi természetûek.

A nemzetbiztonsági bizottság ebben már állást foglalt: azért nem tudja támogatni többségi szavazással, mert alkotmányos akadálya van az elõzetes átvilágításnak.

Torgyán József frakcióvezetõ úrnak az a feltételezése, hogy ez az álláspont kizárja a köztársasági elnököt az átvilágításból, azért téves, mert ismét hangsúlyozom: minden kinevezett személy utólagos átvilágítását szabályozza a sokat emlegett törvény. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage