Kutrucz Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KUTRUCZ KATALIN (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Az alkotmányügyi bizottságban ülve az volt a tapasztalatom, hogy a módosító indítványoknak meglehetõsen sanyarú sorsuk van e törvényjavaslat kapcsán. A kormány ugyanis szinte kivétel nélkül csak azokat a módosító indítványokat támogatta, amelyeket maga írt meg; tehát azokat a módosító indítványokat, amelyek a kormány új koncepciójának megfelelõen változtatnák meg a törvényt, és egyéb javaslatokat nem nagyon támogatott.

Szomorú szívvel bár, de azt el tudom fogadni, hogy azokat az indítványokat nem támogatja a kormány, amelyek a koncepciójába nem illenek. Szerintünk ugyan a mi koncepciónk jobb, de végül is az a kormány dolga, hogy a saját koncepcióját a törvényben keresztülvigye. De egyáltalán nem tudom megérteni, hogy miért nem támogatja a kormány azokat a módosító indítványokat, amelyek egyáltalán nincsenek ellentétben a koncepcióval, egész egyszerûen csak arra szolgálnak, hogy a törvényjavaslatot pontosítsák, jobbá tegyék annak a koncepciónak a keretein belül, amelyet a kormány elfogadott. Erre szeretnék néhány példát mondani.

Az egyik példa az ajánlás 102. pontjában szereplõ indítvány, amelyet Gáspár Miklós és Surján László képviselõ urak terjesztettek elõ, és amely a törvényjavaslatnak egy hibáját próbálja kijavítani. Ugyanis a rossz fogalmazásból az következik, ha így fogadja el a Ház, hogy az igazgatóság tagjai nem lehetnek a törvény hatálya alá tartozó gazdasági társaságoknál vezetõ tisztségviselõk "és" felügyelõbizottsági tagok. Ha a törvény így fogalmaz, akkor csak azt tiltja meg, hogy két funkciójuk legyen, tehát az igazgatósági tagságon kívül vezetõ tisztségviselõk és felügyelõbizottsági tagok nem lehetnek. Egyik csapatba tartozóak lehetnek, ha így marad a törvény. Tehát az igazgatóság tagja lehet vezetõ tisztségviselõ, ha nem felügyelõbizottsági tag, és lehet felügyelõbizottsági tag, ha nem tisztségviselõ. Ezt akarta kijavítani ez az indítvány azzal, hogy világosan azt mondta: sem vezetõ tisztségviselõk, sem felügyelõbizottsági tagok nem lehetnek. A kormány ezt nem támogatja; meg kell mondanom õszintén, egyszerûen nem értem, hogy miért.

Ugyancsak nem értem, hogy a kormány miért nem támogatja a 84. pontban szereplõ indítványt, amelyet én terjesztettem elõ, de elõterjesztette két szocialista képviselõ is, és a 114. pontban szereplõ indítványomat, amely nagyon hasonló a 84. pontban szereplõ indítványhoz. Mindkét esetben arról van szó, hogy a törvényjavaslat maga is megmondja - de ha nem mondaná, akkor is így lenne -, hogy a gazdasági társaságokról szóló törvény e törvény háttértörvénye, kisegítõ törvénye. Maga a törvényjavaslat is kimondja, hogy e törvény eltérõ rendelkezése hiányában a gazdasági társaságokról szóló törvény szabályait kell alkalmazni. Ebbõl az következik, hogy ahol itt eltérõ rendelkezés van, ott viszont nem lehet a gazdasági társaságokról szóló törvényt alkalmazni.

A gazdasági társaságokról szóló törvény pontosan felsorolja azt, hogy milyen tisztségek milyen esetekben szûnhetnek meg: halállal, lemondással, visszahívással stb., stb. A törvényjavaslat 14. §-ának (1) bekezdése arról szól, hogy a felügyelõbizottság és az igazgatóság tagjait mennyi idõre választják meg, tehát a megbízatásuk mennyi idõre szól. S mindkét esetben beleveszi azt is, hogy ugyanakkor tisztségükbõl bármikor visszahívhatók; vagyis a tisztség megszûnésének egy fajtáját kiemeli a törvényjavaslat. Ebben az esetben ez egy eltérés a gazdasági társaságokról szóló törvénytõl, és az az abszurd helyzet áll elõ, hogy visszahívással megszûnik a megbízatásuk, de nem halhatnak meg, mert ez egy eltérés a gazdasági társaságokról szóló törvénytõl, és - ami mondjuk, életszerûbb - nem mondhatnak le.

Ezen indítvány elõterjesztésével nem azt akartam elérni, hogy ne lehessen õket visszahívni, hiszen a gazdasági társaságokról szóló törvény alapján úgyis visszahívhatók. Azt akartam elérni, hogy a háttértörvény teljes egészében érvényesüljön, és például le is mondhassanak, és így is megszûnhessen a megbízatásuk.

Azt tapasztaltam - legalábbis úgy hallottam, mert errõl hivatalos értesítést még nem kaptunk -, hogy volt olyan indítvány, amelynek kapcsán a kormány megváltoztatta a véleményét. Nagyon szeretném, ha ezekben a kérdésekben is megváltoztatná a véleményét, annál is inkább, mert például a 84. pontban és a 114. pontban szereplõ indítványt az alkotmányügyi bizottság - mint a kérdéshez értõ bizottság - támogatta.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MDF padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage