Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagy örömmel hallottam az MSZP padsoraiból, hogy ebbe a vitába a nemzetvagyon fogalma is belekerült. Véleményünk szerint a nagy energiaszolgáltató közüzemek ebbe a kategóriába tartoznak. Úgy vélem, hogy a tartós állami tulajdonról szóló mellékletben - amelynek a kormány által támogatott jelenlegi szövege tulajdonképpen a Karl Imre és Puch László képviselõk által jegyzett felsorolásban szerepel - részben érvényesül ez az elv, hiszen abban is szerepel a Magyar Villamos Mûvek Rt., szerepel az Országos Villamos Távvezeték Rt., a Paksi Erõmû Rt. Tehát vannak olyan rendkívüli létfontosságú, a lakosság szolgáltatását alapvetõen befolyásoló közüzemek, amelyeknél igenis felmerül úgy a nemzeti vagyon fogalma és értéke, hogy abban legalább egy része megmaradjon. Emellett lehet privatizálni, lehet olyan gazdasági szempontokat érvényesíteni, amelyeket hallottunk a kisebbik kormánypárt padsoraiból.

Ezért nagyon határozottan valljuk azt, hogy ezeket a közüzemeket nem szabad teljes mértékben privatizálni. S ezért örömmel üdvözöljük dr. Juhászné Lévai Katalin képviselõ asszony és Kónya Lajos képviselõ úr javaslatát. Tulajdonképpen ehhez csatlakozni tudunk, de felhívom a tisztelt Ház figyelmét arra, hogy nekünk is van egy hasonló javaslatunk. Ez nem fedi teljesen az ott felsoroltakat, ezért engedjék meg - akármennyire is késõ van -, hogy felsoroljam, melyek azok a bõvítések, amelyeket mi elengedhetetlenül szükségesnek tartunk: így a Dunamenti Erõmû Rt.-t, a Mátrai Erõmû Rt.-t, a Tiszai Erõmû Rt.-t, a Budapesti Elektromos Mûvek Rt.-t, a Dél-Dunántúli, a Dél-Magyarországi, az Észak-Dunántúli, az Észak-Magyarországi, a Tiszántúli Áramszolgáltató Rt.-t - és itt van egy bõvítés a hasonló javaslattal szemben - , a Dél-Alföldi Gázszolgáltató Rt.-t, a Dél-Dunántúli, Észak-Dunántúli, Közép- Dunántúli és Tiszántúli Gázszolgáltató Rt.-t is. Mivel nagyon késõ van, errõl röviden ennyit.

Nagyon kérjük megfontolásra, hogy ezekben az rt.-kben az állami tulajdon megmaradjon vagy 50 százalék plusz egy mértékben, vagy legalább 25 százalék plusz egy mértékben.

Végül - és most már tényleg végül - van egy javaslatunk, amely alapján az egész törvényjavaslatot egy új, 2. számú melléklettel kívánjuk kiegészíteni. Ez az ingyenes tulajdonba adásról szólna, mely szerint a Kincstári Vagyonkezelõ Szervezet által kezelt és az 1990. évi LXX. törvény óta ingyenesen használt ingatlanok az ingyenes használat terjedelmében térítésmentesen kerüljenek tulajdonába a következõ társadalmi szervezeteknek: a törvény alapján mûködõ kamarák, a Magyar Autóklub, a Magyar Vöröskereszt, a Mûszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségi Kamarája, a MTESZ és a Tudományos Ismeretterjesztõ Társulat.

(21.20)

Ennek részletesebb indokolásától a késõi idõ miatt most eltekintek. Köszönöm figyelmüket és türelmüket, amelyekkel a Kereszténydemokrata Néppárt javaslatait meghallgatták. Kérem a jelen lévõ miniszter urat, szíveskedjék megfontolni ezeket a javaslatokat, és annak ellenére, hogy a bizottságok zömében elutasították, nem teljes mértékben, de azért túlnyomó részben igen, kérünk még egy újabb felülvizsgálatot, hogy a módosító javaslatok szavazásánál esetleg még a miniszter úr támogatására is számíthassunk.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a KDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage