Benkõ András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BENKÕ ANDRÁS, az oktatási, tudományos, sport- és ifjúsági bizottság elõadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az oktatási, tudományos, sport- és ifjúsági bizottság mûködése folyamán többször foglalkozott a két alapítvány problémáival. Március 1-jén az illetékes minisztériumi fõosztályvezetõ elõterjesztése alapján részletesen is megtárgyalta a kialakult helyzetet. Március 22-én egyhangúlag javasolta a tárgysorozatba-vételt. Április 5-én a bizottság szintén egyhangú szavazással az önálló képviselõi indítványt általános vitára alkalmasnak tartotta.

A bizottság tagjai úgy látják, hogy szükség van a törvényi szabályozásra, szükség van arra, hogy e területen végre tabula rasa és rend legyen. Olyan törvényi szabályozásra van szükség, amely parlamenti ciklusoktól, kormányoktól függetlenül pártsemleges mûködést tesz lehetõvé, és végre azok érdekét szolgálja, akikért létrehozták. Olyan szabályozásra van szükség, amely megakadályozza a további vagyonvesztést. Az elõterjesztés - ha törvénnyé válik - ennek megfelelhet.

Mint mondtam, a törvényi szabályozás szükségességérõl a bizottságban egyetértés volt. A megoldási módokról viszont vannak véleményeltérések, de lehetséges a konszenzus kialakítása.

A bizottságnak tudomása van arról, hogy az illetékes minisztérium is foglalkozik a kérdéssel, és csaknem kész a javaslata. A törvényi szabályozás viszont - az ismert okok miatt - sürgõs, ezért is támogatta a bizottság az önálló képviselõi indítványt.

Elnök úr, köszönöm a szót. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage