Orbán Viktor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. ORBÁN VIKTOR (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Feltehetõen a mai nap során még többször élni fogok ezzel az alkalommal. (Közbeszólás balról: Amíg az idõ megengedi!) Elsõ alkalommal csak a következõket szeretném mondani:

Javaslom Szekeres úrnak, hogy az idézett mondatok elõtt és után lévõ két mondatot is olvassa fel, s akkor más értelemet kap. (Taps a jobb oldalon. - Gellért Kis Gábor: Így is túllépte az idõt!)

Másodsorban: Petõ Iván szavai és Szekeres úr szavai között világos az ellentmondás. Petõ úr megerõsítette, hogy a Fidesz már '93 végén is gazdaságpolitikai félfordulatot követelt, ami azt jelentette, hogy a gazdasági növekedést nem lehet feláldozni a költségvetési gazdálkodás oltárán. Ennyiben a Fidesz valóban ezt követte. Ilyen értelemben tehát mi azt az utat járjuk, amelyet Petõ Iván pontosan idézett egyébként a 1993-as vitából és az itt szereplõ, nálam is ittlévõ, ön által némileg tendenciózusan idézett Fidesz programból. (Zaj.)

Ami pedig a szociális ellátások rendszerét illeti, a Fidesz álláspontja most is változatlan. A magunk részérõl készséggel állunk az önök rendelkezésére olyan szakmai vitákban, amelyek arról szólnak, hogy milyen új családi és szociális ellátórendszerre van szükség. De amit önök most csinálnak, az nem egy új szociális és családi ellátási rendszer kialakítása, hanem egy régi lerombolása, a romhalmaz otthagyása, mindenfajta új rendszer mûködésbe helyezése nélkül! (Taps a jobb oldalon.) Ha ez nem így lenne, akkor feltehetõen elõször behozták volna ide elénk a még el nem készült, az államháztartási reformra vonatkozó elképzeléseket és a szociális ellátórendszer átalakítására vonatkozó koncepciókat. Nem ezt tették! Ezek az intézkedések - ne ringassák magukat ebben az illúzióban, tisztelt kormánypárti képviselõ hölgyek és urak! - nem egy új rendszer felépítésérõl szólnak, hanem a régi szétrombolásáról anélkül, hogy a korábban ellátásban részesülõk számára kilátást tudtak volna nyújtani.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage