Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Mindenekelõtt azt kell elmondanom, hogy Szabó Iván képviselõtársam, frakcióvezetõ úr megítélésem szerint téved. Nem történt hatpárti megállapodás. Egy kísérlet történt arra, hogy a hat párt megállapodjon valamirõl. Egy hatpárti megállapodás értelemszerûen politikai megállapodás. S hogy ez a politikai megállapodás végül is nem jött létre, azt mindenképpen bizonyítja az a tény, hogy a hat parlamenti párt közül kettõnek a frakcióvezetõje - történetesen azé a kettõé, amelyik a parlamenti mandátumok 72 százalékát birtokolja - nem parafálta ezt a megállapodást.

Miért nem? Mindenekelõtt azért nem, mert úgy ítélte meg, hogy a hatpárti tárgyalások során létrejött 18 és fél pontnak egyes elemei teljességgel mûködésképtelenné teszik azt a konstrukciót, amelyben ennek elvileg mûködnie kellene. Ez a 18 és fél pont nem tisztázza a hatáskörök megosztását, nem tisztázza azt, hogy a kuratórium végül is társadalmi felügyelet vagy operatív irányítás; a kuratóriumok háromszor huszonöt fõben történõ meghatározását, továbbá ennek a díjazását és költségtérítését teljes egészében a kuratóriumok kezébe adná, ami, úgy gondolom, a jelenlegi idõszakban, amikor az államigazgatás karcsúsítása van napirenden, amikor megtakarításokat a szociális kiadásokból, sõt még az oktatásból is kénytelenek vagyunk eszközölni, komoly felháborodást okozhat.

Végezetül pedig azért nem, mert ez ismét visszahozta volna azt a szemléletet, hogy egyetlen testület dönt a médiával kapcsolatos minden kérdésrõl; megint lenne egy olyan testület, amelynek módjában állna megzsarolni a Televíziót, hogy amíg ezek az elnökei, addig zárolunk 1 milliárd forintot.

Tehát úgy gondolom, egy olyan helyzetben, amikor az Európa Tanács szakértõje azt a javaslatot tette, hogy az így elkészült megállapodástervezetrõl ne kérjünk véleményt az Európa Tanácstól, mert csak lejáratjuk vele magunkat, akkor a két koalíciós párt helyesen tette, hogy nem írta alá ezt a megállapodást. Amit lehet, a kormány a médiatörvény benyújtandó tervezetében ebbõl hasznosítani fog.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage