G.Nagyné Dr.Maczó Ágnes Tartalom Elõzõ Következõ

G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! Nem titok, hogy alkotmányom elkészítéséhez Kossuth Lajos alkotmányterve adta meg a végsõ bátorítást. (Zaj a bal oldalon.) Tudtommal Kossuth Lajos óta magyar politikus nem készített önálló alkotmányt. (Felzúdulás a bal oldalon.) A leglényegesebb különbség kettõnk munkája között, hogy õ számûzetésben, elméletben foglalta össze tervezetét, én pedig paragrafusokba szedve, részletesen kidolgozva, indoklással együtt terjesztem - terjeszthetem - a tisztelt Ház elé alkotmányomat.

Az már csak a sors különös ajándéka, hogy március 30-án, Hódmezõvásárhelyen jelentettem be, hogy új alkotmányt készítettem - épp azon a napon, amikor a Kossuth koporsóját szállító vonat megérkezett Magyarországra. S mindez Kossuth temetésének évfordulóján jelent meg elõször a sajtóban.

Munkavégzésem során alaposan tanulmányoztam az amerikai, japán, angol, francia, izlandi, német, lengyel és más európai népek alkotmányait... (Dr. Kis Zoltán: Eredetiben?!).., valamint a hazai szakemberek hozzáférhetõ elképzeléseit. Egy olyan szintézisre törekedtem, amely tartalmazza az egyetemes európai demokratikus jogelveket, valamint kiváló elõdeink történelmi hagyományainkra épülõ gondolatait. Kortársaim azon elképzeléseit is figyelembe vettem, melyek a magyar jövõ szolgálatának szellemében születtek, függetlenül attól, hogy milyen pártállásúak.

Alkotmányom szellemiségének fundamentuma, lényege a garanciális demokrácia. Németh László már a harmincas években utalt arra, hogy az új politikának meg kell fékeznie a bürokráciát. A ragadozók érdeke a zavar, a dolgozóké a rend. Hogy a szabadság rendjében e sokat szenvedett nemzet lélekben is és ténylegesen is felszabadulhasson, megújulhasson, ehhez legelõször új alkotmány szükségeltetik.

Alkotmányom sorsa természetesen nem fejezõdik be azzal, hogy a Ház elé terjesztem: hamarosan könyv formájában olvashatja az ország lakossága... (Felzúdulás a bal oldalon.)... és önök is, képviselõtársaim; hiszen én távlatokban gondolkodom a haza jövõjét illetõen, és azt szeretném, hogy tudja a nemzet: kritikus, forradalmi helyzetben van megoldás.

Köszönöm türelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage