Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselõtársaim! Nagyon röviden arról van szó, hogy az 1989. évi XVII. törvény 9. §-ának (1) bekezdése elõírja, hogy a kellõ számú aláírás megléte esetén, a kezdeményezéstõl számított két hónapon belül az Országgyûlésnek a köztársasági elnök nép általi választására ki kell írnia a népszavazást. Éppen azért, nehogy bárki elhúzza az eljárást, a népszavazásról szóló törvény kiterjedt arra is, hogy milyen esetben lehet a népszavazással kapcsolatban az Alkotmánybírósághoz fordulni.

Ezért az 1989. évi XVII. törvény 32. §-ának (1) bekezdése taxatíve felsorolja azokat az eseteket, amikor az Alkotmánybírósághoz lehet kérdéssel fordulni. Ezek a jelen esetben, tehát a népszavazás esetében - mert van még egy népi kezdeményezéssel kapcsolatos lehetõség is - három esetben teszik lehetõvé az Alkotmánybírósághoz fordulást: egyrészt a népszavazás lebonyolítására, a szavazás eredményének megállapítására vonatkozó törvényes elõírások megszegése miatt, és a népszavazás elrendelésével kapcsolatos lehetõségeket biztosítja az Alkotmánybírósághoz fordulásra.

Az alkotmányügyi bizottság azonban egész egyszerûen el akarja lehetetleníteni a köztársasági elnök közvetlen választását, és ezért egy olyan kérdéssorozatot tett fel az Alkotmánybíróságnak, amely nincsen összhangban a hivatkozott törvény rendelkezéseivel, sõt azzal szöges ellentétben áll.

Ezért a Független Kisgazdapárt kezdeményezte, hogy a tisztelt Országgyûlés hozzon országgyûlési határozatot, és abban mondja ki... (Az elnök kikapcsolja a szónok mikrofonját.) Igen, elnök úr, köszönöm szépen, de az elõbb 40 másodpercnél tetszett megnyomni - nem 20-nál - a gombot, a másik felszólalónál. (Derültség.)

Tehát egyetlenegy kérése van a Házhoz... (Az elnök kikapcsolja a szónok mikrofonját.) a kisgazdapárt országgyûlési képviselõcsoportjának: határozatban állapítsa meg az Országgyûlés, hogy ezek a kérdésfeltevések ellentétben állnak... (Az elnök kikapcsolja a szónok mikrofonját.) a népszavazásról szóló törvény rendelkezéseivel. Köszönöm a türelmüket. (Szórványos taps a kisgazdák padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage