Bakai Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BAKAI ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Talán paradoxként hangzik az, hogy Kis Gyula képviselõtársammal ellentétben, gyakorló orvosként mégis a 10 százalékos, január 1-jéig visszamenõ fejlesztés mellett érvelek és nem a 15 százalékos mellett.

Tökéletesen igaz az, amit Kis Gyula képviselõtársam elmondott a magyar egészségügyi intézmények helyzetérõl. Tökéletesen igaz az, hogy nincs a háznak és az országnak '95-ben érvényes, elfogadott tb-költségvetése, tökéletesen igaz az, hogy a 15 százalék is annyit jelentene az intézményeknek, mint csepp a tengerben. De az is igaz, hogy a tb-költségvetés ez évi elõirányzata 15,7 százalék.

(19.30)

Az is igaz, hogy az egészségügyi intézmények várhatóan - és maga az egész egészségügy - az 1995. év IV. negyedévében egy struktúraváltáson mennek keresztül. Úgy gondolom, elég logikus, ha az ez évben rendelkezésre álló összeg több mint a felét, de nem a teljes összeget használja föl most a tb- költségvetés az intézmények visszamenõleges finanszírozására, és ez egy esetleges struktúraváltásnál - ami reméljük, hogy elkövetkezik -, még mindig tágabb és nagyobb mozgásteret biztosít úgy a tb-költségvetésnek, mint az intézménynek.

Az, hogy a szociális és egészségügyi bizottság egyharmada sem támogatta, pusztán tartózkodott Kis Gyula képviselõtársam módosító indítványának szavazásánál, ennek ez a magyarázata és nem az, hogy nem ennek a többszörösét szeretnénk valamennyi intézmény mûködéséhez biztosítani. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage