Dornbach Alajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DORNBACH ALAJOS (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! A Keller László képviselõ úr által elmondottakhoz csatlakozva mondanék el néhány ellenvetést az általa kifejtettekkel szemben, nevezetesen a közbeszerzési tanács, illetve a közbeszerzési döntõbizottság funkcióit illetõen. Döntõen a kifogásom - vagy az aggályom - az, hogy a közbeszerzési tanács létének a megkérdõjelezése lényegében annullálná a közbeszerzési döntõbizottságok létét is, hisz' a törvényjavaslat szerint - és ettõl eltérõ módosító javaslat nincs az asztalunkon - a közbeszerzési tanács választja meg a közbeszerzési döntõbizottságot.

A közbeszerzési tanács jellegével kapcsolatban szabad legyen hangsúlyoznom azt - ami kiderült mindabból, amit Keller képviselõ is elmondott -, hogy lényegében egy tárca közötti bizottságról van szó - döntõen tárca közötti bizottság, tárcaközi bizottság -, amelyben még amellett különbözõ érdekképviseletek is - szakmai érdekképviseletek is - delegátusukkal részt vesznek. Költségtöbbletet a léte nem jelent, nem növeli valamiféle "vízfejjel" az államigazgatási apparátust. Lehet vitatni bizonyos funkcóit és feladatait - hogy azt a feladatot más is el tudná látni -, de ugyanúgy szólnak érvek amellett, hogy a javaslatnak megfelelõen ezeket a feladatokat ez a bizottság lássa el, és ne egy-egy tárca vagy egy-egy szakmai képviselet.

De a legdöntõbb számomra is - az érveim szempontjából - a közbeszerzési döntõbizottság léte. A legfontosabb feladata ennek a közbeszerzési tanácsnak a közbeszerzési döntõbizottság tagjainak a delegálása - pontosabban megválasztása. Arra hivatkozni, hogy a bírói út a rendes bírósági eljárásban a jogorvoslati lehetõségeket biztosítja, egy nagyon fontos szempontnak a figyelmen kívül hagyását jelenti. Nevezetesen: az államigazgatási eljárásokban - kezdve a piacfelügyeleti eljárástól, a legkülönbözõbb eljárásokban, építési hatósági eljárásban - ugyanezt el lehetne mondani, hogy: nincs szükség hatósági jogosítványokat gyakorló államigazgatási szervre, a bíróságnál köt ki úgyis minden fontosabb jogvita, hisz' minden államigazgatási határozatot bíróságnál meg lehet támadni - tehát akkor ott sem indokolt, hogy államigazgatási hatóság intézkedjen, jogosítványokat nyerjen.

Az egész közbeszerzési törvény szankciórendszere és a normák betartásának a garanciája szempontjából a legfontosabb a közbeszerzési döntõbizottság léte. Ugyanis ez a bizottság rendkívül gyorsan - nem a nehézkes és szigorú polgári perrendtartási szabályok szerint mûködõ bíróság eljárási rendjének megfelelõen -, operatív módon képes beavatkozni, adott esetben megtilthat szerzõdéskötéseket. Természetesen megkötött szerzõdést már nem semmisíthet meg, mert az a polgári jogviszonyokba való olyan beavatkozást jelentene, amire csak bíróság jogosult. Azáltal, hogy bírságot szabhat ki - de azonnal, vagy legalábbis nagyon gyorsan -, a hatékonyságot biztosítja az eljárásban, a fenyegetettséget. Majdnem hogy olyanhoz hasonlítanám a döntõbizottság létének a fontosságát, mint az éjjeliõr szerepét. Hiába van norma, hiába van tilalom, ha nincs, aki azonnal leleplezi a tilalom megszegõjét. A bírói eljárás nem alkalmas a szankciók alkalmazására, hisz' számos esetben esetleg az elkövetõ cég - tehát a szabálysértést elkövetõ cég -, mire egy bírósági eljárás befejezõdik, rég megszûnik, átalakul, csõdbe jut - és sorolhatnám. Igen nagy volumenû szállításoknál, ajánlattételeknél - ma, amikor a cégátalakulások és a cégek megszûnése olyan nagy tömegben fordul elõ - megkérdõjelezhetné egyáltalán a jogorvoslati eljárás értelmét.

Tehát döntõ fontosságúnak tartom, hogy mûködjék - az államigazgatási eljárási szabályok szerint - a gyors beavatkozás lehetõségével rendelkezõ államigazgatási hatóság, és ultima ratioként természetesen annak a döntéseit felülbírálandó áll nyitva a rendes polgári peres bírói út.

(20.10)

Tehát emiatt én nem tudok egyetérteni Keller László képviselõ úr érveivel. Azt el tudnám képzelni, hogy a közbeszerzési döntõbizottságot ne ez a közbeszerzési tanács válassza és delegálja, de akkor arra kellene keresni egy más megoldást. Én nem látom be, és most már a vitának ebben a szakaszában nehéz is lenne; elvben még ugyan nyitva állna a lehetõség, hogy kapcsolódó módosító javaslattal valamiféle más megoldást keressünk, de én hatékonyabb és jobb megoldást pillanatnyilag nem látok. A döntõbizottság létét pedig elengedhetetlenül fontosnak tartom, különben a törvény rendelkezései csak írott malaszttá silányulnak.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage