Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Nem gondoltam, hogy a vitának ebben a szakaszában is szót kell kérnem, de mégis így történt, hiszen itt egy érdekes vita bontakozott ki ebben a késõi idõpontban a közbeszerzési tanács és a közbeszerzési döntõbizottság kérdésében. Azért tartom fontosnak, hogy megszólaljak, mert ez a vita, noha az egyik álláspontot egy szocialista párti képviselõ, a másik álláspontot pedig egy szabaddemokrata képviselõ fejtette ki, nem pártok között folyik. A bizottsági viták, a módosító indítványok bizottsági vitája során egyértelmûen kiderült, hogy ez egy olyan kérdése ennek a törvénynek - mint ahogy a kérdések többsége olyan, ha nem is valamennyi -, amelyben nem politikai természetû a vita. Szocialista, szabaddemokrata, ellenzéki képviselõk egyaránt megoszlottak ennek a kérdésnek a megítélésében.

Két kérdés van valóban, amelyek persze össze is függenek. Az egyik kérdés az, hogy szükség van-e a közbeszerzési tanácsra, a másik, hogy szükség van-e a közbeszerzési döntõbizottság, illetve a közbeszerzési biztosok intézményére. Sõt továbbmennék: a kérdés az, egyértelmûen biztosak vagyunk-e abban, hogy új intézmények létrehozása jobb, mint a meglevõ intézmények alkalmazása. Mert ha egy új funkciót el lehet látni meglevõ intézményekkel, új levélpapírok, új intézmények, új titulusok nélkül, akkor biztos, hogy ez a jobb.

A kérdés tehát: bizonyos-e az, hogy új intézmények létrehozásával a szükséges funkciók jobban elláthatók?

Az elsõ állítás, amit nyugodtan megengedhetünk magunknak: a közbeszerzési tanácsra mint új intézményre, szinte bizonyosan nincs szükség. Úgy tûnt, hogy igazán tartalmi érvet amellett, hogy erre az új intézményre, új rangokkal, új titulusokkal, új eljárásokkal szükség lenne, nem hallottunk sem az elõterjesztõ képviselõjétõl a bizottsági vitákban, sem itt az ülésteremben. És ha igaz az, hogy ha szükség van a közbeszerzési biztosokra, akkor az õ megbízásukat is elláthatja más terület, más intézmény, akkor talán jobb lenne ezt a megoldást választani.

A második kérdés, és ez az igazi érdemi kérdés, hogy szükség van-e a közbeszerzési döntõbizottságra, a közbeszerzési biztosokra. Én azért nem kértem korábban szót, mert ez egy késõbbi fejezete a részletes vitának, talán ott helyesebb erre a vitakérdésre kitérni. Ezzel a kérdéssel kapcsolatban Keller László sem mondta még el az észrevételeit, úgyhogy én is elhalasztom ezt a vitának erre a késõbbi szakaszára. Csak szeretném elõrebocsátani: megítélésem szerint ez a külön intézmény is mellõzhetõ. Azt a funkciót, amire szükség van, elláthatja a normális bíróság; arra a funkcióra, amit a normális bíróság nem tud ellátni, véleményem szerint nincs szükség. De ennek kifejtését talán helyesebb a Házszabálynak megfelelõen a részletes vita késõbbi szakaszában elõadnom.

Köszönöm a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage