Dornbach Alajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DORNBACH ALAJOS (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Mégis vissza kell térnem egyszer az elmondottakra, tehát a közbeszerzési döntõbizottság és a bírósági eljárás különbözõségének egy szempontjáról azért nem esett szó.

A bírósági eljárás kontradiktórius eljárás, egészen más eljárási szabályok szerint. Bármennyire soron kívül fogják tárgyalni vagy tárgyalnák a bíróságok ezeket az ügyeket, a mai gyakorlat szerint - sõt tíz-húsz éven belül - nem remélhetõ, hogy két-három évnél rövidebb idõ alatt ezek a perek lebonyolódhatnának.

Hogy a gazdasági kollégiumoknak miért ekkora most a munkaterhük, pontosan tudjuk: azért, mert a magángazdálkodó cégek perei zömmel nem a gazdasági kollégiumok elõtt zajlanak, hanem a rendes vagyonjogi kollégiumok, tehát a polgári kollégiumok elõtt. Ez nem azt jelenti, hogy a bíróságok gazdasági kollégiumai számára államigazgatási feladatokat kell delegálni azért, hogy foglalkoztatásuk megfelelõ ügyhátralékot teremtsen náluk is. Akkor a bírósági munkaerõt át kell csoportosítani, de semmiképpen nem lehet államigazgatási feladatokat bírákkal elvégeztetni. Nem lehet a polgári perrendtartást úgy megváltoztatni, hogy gyors és operatív eljárásra legyenek képesek a bíróságok. Ez teljesen idegen a bíróságtól. Mint már korábban is mondtam, ezzel az erõvel számos egyéb államigazgatási hatósági feladatot a bíróságokra lehetne ruházni.

De még nagyon fontosnak tartom azt megemlíteni, amit Keller képviselõ úr mondott, hogy csak a megkötött szerzõdésekrõl fognak tudomást szerezni. Felhívom a figyelmet arra, hogy a közbeszerzési szerzõdések volumenének döntõ többsége nagyberuházások bonyolításából származik; a nagyberuházások építõipari beruházások. Nem véletlen, hogy a törvényjavaslat 62. § (2) bekezdése azt mondja, hogy az ajánlatkérõ, amennyiben nem jön létre nyomban a szerzõdés az eredmény kihirdetésével, abban az esetben 30 napon belül, építõipari beruházás esetében 60 napon belül köteles megkötni a szerzõdést.

Ha valaki részt vett építõipari versenytárgyaláson - márpedig 1988 óta versenytörvény van, tehát elõtte is voltak bizonyos versenyszabályok, de '88 óta bizonyos versenyeljárás kötelezõ az építõipari beruházásoknál is -, tudja, hogy egy építõipari tender felbontása után akár egy 100 millió forintos beruházásnál is elképzelhetetlen, hogy egy-két héten belül szerzõdést lehetne kötni - az akkora feladat! Némely esetben még a 60 napos határidõ betartása is gondot okoz a szerzõdõ feleknek.

Tehát igenis lehetõség van arra, hogy a nagy volumenû ügyekben a rossz döntés, a törvénysértõ döntés, az államigazgatási hatóság fellépése folytán ne vezessen szerzõdéskötéshez; vagy ha mégis szerzõdést kötnek, akkor már büntetõjogilag üldözhetõ magatartást tanúsítanak az érdekeltek.

Még egy utolsó gondolat, ez már nem a kettõnk közötti polémia: a törvényjavaslat a kiszabható bírság összegét 10 millió forintban javasolta maximálni. Ezt nagyon kevésnek tartom, hiszen az építõipari beruházások, az építési jellegû közbeszerzések nagyságrendje számos esetben a milliárd forintot is meghaladja. Egy több száz millió forintos beruházásnál a 10 millió forintos bírság - a legalacsonyabb nyereségkulcs számítása mellett is - a nyereségnek egy töredékét jelenti. Nem véletlen, hogy a tisztességtelen piaci magatartásról szóló törvény az ott kiszabható bírságot - és nem véletlen, hogy az sem bíróságra van bízva, hanem egy államigazgatási hatóság, a Versenyhivatal szabhatja ki a bírságot - az elérhetõ nyereség 30 százalékában maximálja. De mivel az elérhetõ nyereség még egy építõipari beruházásnál is nagyon nehezen becsülhetõ meg elõre, súlyos vitákhoz vezethetne a bírság kiszabásánál, hogy mennyi lett volna befejezés esetén a nyereség. Éppen ezért én a szerzõdés volumenének 30 százalékát javasoltam felsõ határként elfogadni. Ezt az elõterjesztõ három bizottsági ülésen elfogadta, az egyik bizottsági ülésen nem támogatta, kizárólag ezért tettem szóvá; különben a bizottságok is és az elõterjesztõ is egyetértett ezzel a módosítással, és kérem képviselõtársaimat, hogy ezt a módosító javaslatot támogassák.

Köszönöm szépen. (Juhász Pál tapsol.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage