Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony.

Tisztelt Ház! Néhány mondatban összefoglalva az esetet, ha netán nem emlékeznénk rá: arról volt szó, hogy egyfelõl a stúdióalapítási engedélyek, illetõleg az ideiglenes stúdióalapítással kapcsolatos engedélyek közötti szabályozás nincs egészen összhangban, és ennélfogva a stúdióalapítási engedélyek kijátszhatók úgy, hogy egy cég több különbözõ cégnéven bejelentkezve kér ideiglenes idõt, és ezzel folyamatos rádióadásra biztosít saját magának lehetõséget.

A másik, ezzel kapcsolatosan felvetett probléma az volt, hogy egy ilyen konkrét esetben, a miskolci City Rádió esetében, annak egyik munkatársa megbízásos jogviszony keretében a minisztérium stúdióengedélyezési osztályán dolgozott havi 87 órás munkaidõben, és ez a tevékenység összeférhetetlen. Az esetrõl egyébként a napirend elõtti felszólalást megelõzõ napon a televízió A Hét címû mûsora is tájékoztatott. Én akkor azt ígértem, hogy az ügyben vizsgálat indul, és ennek a vizsgálatnak az eredményérõl kívánom tájékoztatni képviselõ urat és a tisztelt Házat.

(9.20)

A vizsgálat megállapította, hogy a dr. Bazsa Krisztinával kötendõ megbízási szerzõdésnek nem volt semmiféle jogszabályi akadálya. A szerzõdés a minisztérium belsõ szabályozásának is megfelelõ módon került megkötésre. E szerint a szerzõdés szerint Bazsa Krisztina feladata a stúdióengedélyezési osztály döntéseinek jogi szempontból történõ segítése, a helyszínen történõ ellenõrzések elvégzése, illetõleg az osztályra érkezõ panaszok, bejelentések intézése volt.

Késõbb, amikor a stúdióengedélyezési osztály feladatköre a lapnyilvántartással kibõvült, akkor Bazsa Krisztina eredeti megbízás szerinti munkavégzése háttérbe szorult, feladata február 1-jétõl fõként az átszervezett lapnyilvántartás részérõl a határozatminták és iratminták kialakításában volt, de részt vett néhány bonyolultabb ügyben, államigazgatási határozatok elõkészítésében is.

Az államigazgatási eljárásról szóló 1957. évi IV. törvény leszögezi, hogy az ügyintézõ saját ügyeinek elintézésében nem vehet részt, illetve az eljárásban nem vehet részt ügyintézõként senki, akitõl az ügy tárgyilagos megítélése nem várható el. Az ellenõrzés áttekintette az érintett városok, Debrecen és Miskolc területén a mai napig benyújtott stúdióalapítási kérelmeket. Megállapította, hogy a 37 eset közül Bazsa Krisztina egy esetben vett részt a fenti törvény által szabályozott eljárásban: január 10-én láttamozta a Nonstop Rádió Kft. ügyében hozott elsõfokú határozatot, amely elutasította a Nonstop Rádió Kft. 1994 szilveszterére kért ideiglenes engedélyének kiadását.

Ugyanakkor azt is megállapította a vizsgálat, hogy az engedélyezõ hatóságnak a határozat kiadásánál mérlegelési jogköre nem volt, tekintettel arra, hogy a vonatkozó jogszabályok értelmében az osztálynak ezt a kérelmet meg kellett tagadnia. Az ide vonatkozó kormányrendelet értelmében ugyanis a kérelemhez csatolni kellett volna a frekvenciagazdálkodási feladatokat ellátó szervezet nyilatkozatát arról, hogy a kért vételkörzetben, illetõleg idõpontban tud-e frekvenciát biztosítani, ez pedig nem történt meg.

Bazsa Krisztina közremûködése ebben az ügyben pusztán arra korlátozódott, hogy - mivel a határozat a kért idõszak után született meg -, véleményezte azt a jogi kérdést, miszerint az engedély megtagadásáról vagy az eljárás megszüntetésérõl szóló határozat kerüljön-e kiadásra.

A vizsgálat megállapítása szerint tehát az államigazgatási eljárásról szóló törvény szerint az ügyintézõt abszolút kizáró ok nem fordult elõ: Bazsa Krisztina saját ügyének elintézésében nem vett részt.

A relatíve kizáró ok a törvényhely másik fordulata. E tekintetben a minisztérium elismeri, hogy az elmondottak szerint a relatíve kizáró ok ellenére egy esetben Bazsa Krisztina részt vett ilyen döntés meghozatalában. Ugyanakkor álláspontunk szerint enyhíti ezt a körülményt az a tény, hogy adott esetben az osztálynak mérlegelési joga nem volt.

A jövõbeni elõfordulást elkerülendõ, a minisztérium és dr. Bazsa Krisztina közös megegyezéssel a megbízási szerzõdés lejárta elõtt a munkavégzésre irányuló szerzõdést felbontotta. Minthogy a vizsgálat szerint a tárca korrektségre való törekvése ellenére elõfordulhatott az ügy intézésében összeférhetetlenség, ezért a jövõben fokozott figyelmet kívánunk fordítani arra, hogy a munkatársak között sem alkalmazotti, sem eseti megbízatás keretében olyan személy foglalkoztatására ne kerülhessen sor, akivel szemben ilyen kizárási ok felmerülhet.

Szeretném a Házat arról is tájékoztatni, hogy - ámbár sem jogszabályi, sem etikai vétség megállapítására nem került sor -, álláspontunk szerint nem elég tisztességesnek lenni: annak is kell látszani. E tekintetben a Bazsa Krisztinát alkalmazó köztisztviselõ a tõle elvárható gondosságot elmulasztotta, ezért õt a miniszter úr szóbeli figyelmeztetésben részesítette.

A vizsgálat ugyanakkor azt is megállapította, hogy Miskolcra több társaság is kapott ideiglenes sugárzási engedélyt. Kapott egyrészt a Bazsa és Társa Betéti Társaság, az East and West Kft. és a Vadló (?) Alapítvány. Ezek City, Univercity és Dinamikcity néven adtak rádiómûsort, de az elõzetes "univer-", "dinamik-" és egyéb elnevezéseket csak esetlegesen használták, ilyen módon tehát minden alkalommal a "city" hangzáson jelentkeztek be.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a három társaság által létrehozott rádióstúdió postacíme azonos, vagyis az a látszat, miszerint itt fantomtársaságok valójában ugyanazon érdekcsoport számára kértek és kaptak ideiglenes frekvenciát és ezzel a folyamatos sugárzást valósították meg, eléggé kézenfekvõ. A tárca intézkedett az iránt, hogy ilyen megtévesztõ elnevezésû stúdiókat a jövõben ne lehessen engedélyezni.

Másrészt engedélyt kért ugyanakkor Miskolcon a Nonstop Rádió Kft, az Investpartners (?)..... Rádió Kft., valamint a Galéria Kft. Ezeknek a stúdiója is azonos postacímen mûködik. Az alapítók ugyan nem azonos személyek, és a szerkesztésért felelõs személyek sem azonosak, de a három társaság közül kettõnek tagja a Kontúr Kereskedõház Kft.

A jelek szerint tehát két érdekcsoport egyként élt a kormányrendelet adta lehetõséggel. Igaz, a Nonstop Kft. köre kevesebb alkalommal nyújtott be kérelmet - ez utólag megállapítható volt: õk késõbb kapcsoltak, hogy ez a törvényileg nem szabályozott lehetõség rendelkezésükre áll.

A vizsgálat megállapításán túlmenõen tehát az a látszat keletkezik: tekintettel arra, hogy a Debrecenben kiadott rádióengedélyek, stúdióengedélyek között egy Bazsa és Mircz társaság - amelynek egyik tulajdonosa Bazsa Krisztina fivére - is szerepel, továbbá, hogy a Nonstop Rádió ugyancsak rádióengedélyt kért - bár nem kapott - Debrecenben és Egerben, továbbá, hogy ugyanez a Nonstop Rádió Kft., illetõleg ugyanehhez kötõdõ személyek kértek és kaptak, illetve nem kaptak további engedélyeket Debrecenben, illetõleg Egerben, mindenesetre azt a látszatot kelti, hogy itt Északkelet-Magyarország területén két érdekcsoport igyekszik médiahálózatot vagy médiabirodalmat kialakítani.

Úgy gondolom, ezzel semmi baj nincsen, de mindkét kft., mindkét társaság hajlamos a törvényesség határain egyensúlyozó manõvereket végezni, amelyekre nézve a minisztérium csak annyiban járhat el a jelenlegi szabályozások szerint, amennyiben ezek túllépik a törvényesség hatáskörét. Ráadásul úgy tûnik, hogy az egyik kft. a kettõ közül nem piaci eszközöket is igénybe kíván venni: politikai és sajtókapcsolatait mozgósítva kívánja lejáratni konkurensét, és ezzel a piacról kiszorítani.

Szeretném tájékoztatni végezetül a tisztelt Házat, hogy mivel ilyen és hasonló problémák nemcsak Miskolcon, hanem az ország más városaiban is elõfordultak, az ügy megnyugtató rendezése érdekében a tárca kezdeményezni kívánja a stúdióengedélyezésrõl szóló kormányrendelet módosítását, hogy megszigorítsa a meghatározott idõre adott stúdióalapítási engedélyeket; másrészt pedig kérelemmel fordul a Hírközlési Felügyelethez, hogy adjon át közhírré tehetõ frekvenciákat mindazokban a városokban, ahol a közrebocsátott frekvenciákhoz képest igen nagy a benyújtott igények száma. Ilyen módon, ha ezeket közhírré tesszük, akkor remélhetõleg nem a hivatal és nem a politikai manõverek, hanem a piac fog dönteni ezeknek a stúdióknak a mûködésérõl. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage