Hack Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HACK PÉTER, az alkotmány- és igazságügyi bizottság elnöke: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Ahogyan az elnök asszony is említette, a múlt heti ülésen felmerült az az igény, hogy bizottságunk vizsgálja meg azt a kérdést, hogy a törvénymódosító-csomag együtttárgyalása összhangban van-e a Házszabállyal, illetõleg összhangban van-e az alkotmányos rendelkezésekkel. Ugyanis a felvetés itt a plénumon is és a bizottság ülésén is úgy hangzott, hogy e csomag együttes tárgyalása alkotmányellenes, illetõleg Házszabály- ellenes.

Ez a kijelentés, hogy alkotmányellenes, Házszabály-ellenes, tulajdonképpen minden ülésnapon elhangzik valamivel kapcsolatban, ennek ellenére ez egy súlyos kijelentés és meg kellett vizsgálni a bizottság ülésén, hogy van-e ténybeli alapja ennek a kijelentésnek. Ahhoz, hogy igaz legyen az a kijelentés, amit az egyik frakcióvezetõ elmondott, és a bizottsági ülésen is néhányan képviseltek, azt kellene bizonyítani, hogy akár az alkotmányban, akár a Házszabályban van olyan rendelkezés, amely kizárja törvényeknek csomagban való tárgyalását.

Tekintettel arra, hogy a többségi és a kisebbségi elõadónak együtt tíz perc áll rendelkezésére, én nem szeretném elhasználni a kisebbségi elõadó idejét, én szeretném tájékoztatni a tisztelt Házat, hogy a bizottság nagyon alapos, részletes és azt hiszem, konstruktív vitát folytatott ebben a kérdésben. Amikor a vita során elemeztük a Házszabály és az alkotmány rendelkezéseit, az igen tisztelt ellenzék részérõl egyetlen olyan házszabályi vagy alkotmányi hivatkozás nem került említésre, amely kizárná azt, hogy törvényeket együtt tárgyaljunk. A vitában a többség oldaláról több törvényt is, így az elmúlt évi költségvetési törvényt - tehát amit még az elõzõ kormány terjesztett be - megemlítettünk példaként, olyan példaként, amelyben akkor 13 törvény együttes módosítására került sor, vagy példaként hangzott el az 1991. évi XX. törvény, amely 23 törvényt és tíz törvényerejû rendeletet módosított. Ez a törvény nyilvánvalóan nem volt alkotmányellenes, és nyilvánvalóan nincs olyan alkotmányos elõírás, amely azt mondaná, hogy húsz törvényt még lehet együtt tárgyalni alkotmányosan, de huszonegyet már nem, vagy tizenhármat lehet, de huszonegy törvényt nem lehet.

A tartalmi összefüggésre hivatkoztak néhányan a bizottság ülésén is. Sem az alkotmány, sem a Házszabály nem zárja ki azt, hogy tartalmilag összefüggõ kérdéseket együtt tárgyaljunk és ebben a vonatkozásban pusztán az lehet a vita, hogy e törvénycsomagnak az elemei tartalmilag összefüggnek-e vagy sem. A miniszter úr elõterjesztésében amellett próbált hosszan érvelni - és ez a múlt heti politikai vitán is elõkerült és a bizottság ülésén is -, hogy ezek a törvények tartalmilag összefüggnek.

Nagyon fontos és nagyon értékes érvek hangzottak el az ellenzék részérõl amellett, hogy miért nem praktikus ezeket a törvényeket együtt tárgyalni, milyen nehézségekkel jár ezeknek a törvényeknek az együtt tárgyalása, de természetesen ezek az érvek nem az alkotmányosság vagy a házszabályszerûség szintjén fogalmazódnak meg, hanem a praktikum szintjén, amely praktikum, a célszerûség, vagy nem célszerûség megítélése nem tartozik az alkotmányügyi bizottság hatáskörébe. Ilyen tekintetben úgy ítélem meg, hogy a házbizottságnak az a döntése, amely ezt a három vezérszónoki kört határozta meg, részben válasz ezekre a praktikus kérdésekre.

Tisztelt Ház, összefoglalva kizárólag az ügyrendi kérdésben elmondott bizottsági álláspontot, az alkotmányügyi bizottság többsége a vitában elhangzott érvek alapján sem talált semmilyen alkotmányos vagy házszabályi akadályt arra, hogy ezeket a törvényeket együtt tárgyalják; értékeltük és tudomásul vettük az ellenzéknek azokat az észrevételeit, ami a célszerûségi megfontolásokra vonatkozik, de ez nem alkotmányos vagy házszabályi kérdés. Ezért a bizottság többsége úgy döntött, hogy a csomag együttes tárgyalásának sem alkotmányos, sem házszabályi akadálya nincs. A bizottság érdemi ügyben kifejtett véleményét a bizottság ajánlása írásban tartalmazza, ez is az általános vitára bocsáthatóság mellett szól. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage