Ecsõdi László Tartalom Elõzõ Következõ

ECSÕDI LÁSZLÓ, a honvédelmi bizottság elõadója: Tisztelt elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! A honvédelmi bizottság 1995. április 12-ei ülésén a gazdasági stabilizációt szolgáló egyes törvénymódosításokról szóló T/817-es törvénytervezet általános vitára való alkalmasságát megvitatta: 10 igen, 5 nem szavazat mellett általános vitára alkalmasnak találta. A tárgyalás során nem alakult ki éles vita, mindkét tábor inkább az álláspontját ismertette.

Az ellene szavazó képviselõtársaim érvelésében már a korábban is hangoztatott vélemények alakultak ki, hogy egyszerre, egy csomagban ilyen nagy mennyiségû törvényt nem lehet tárgyalni, ez sérti az alkotmányt és technikailag is nehezen megoldható. A támogató képviselõk véleménye négy csoportban, négy pontban összegezhetõ.

Ez a csomag alkotmányos, vagy nem? A támogató képviselõk véleménye úgy fogalmazható meg, hogy nem alkotmánysértõ, nem alkotmányellenes, ugyanakkor ezt a kérdéskört az alkotmányügyi bizottság hatáskörére hagyták, mivel azt korábbi ülésen a tisztelt Országgyûlés az alkotmányügyi bizottság hatáskörébe utalta.

A második ilyen kérdéskör, hogy szükséges-e a törvénytervezet mielõbbi megtárgyalása. A bizottságban a támogató vélemények úgy fogalmazódtak meg, hogy az ország külsõ és belsõ gazdasági, pénzügyi egyensúlyának javítására, a tartós növekedés lehetõségének, feltételeinek megteremtésére szükség van e törvénycsomag tárgyalására és mielõbbi elfogadására.

Vizsgáltuk, hogy a Házszabály elõírásait sérti-e az ilyen jellegû tárgyalás. Mi úgy ítéltük meg, nem sérti a Házszabály elõírásait. Sõt a 23. § r) pontja, amely a házbizottság feladatait határozza meg, kimondottan szorgalmazza: "a házbizottság javaslatot tesz az Országgyûlésnek hasonló témájú vagy egymással összefüggõ ügyek együttes tárgyalására". Tehát úgy gondoljuk ez alapján a Házszabállyal sem ellentétes a törvényjavaslat tárgyalása.

Az együttes tárgyalás nehézségeinél viszont arra számítunk, hogy - nagy tudású ellenzéki képviselõtársaink, akik a korábbi parlamenti ciklusban is részt vettek a parlament munkájában, az itt már többször említett 1991. évi XX. törvény tárgyalásánál, mely véleményünk szerint sokkal szerteágazóbb, sokkal összetettebb törvény, már megfelelõ rutinra tettek szert -, a jelenlegi törvénycsomag, a T/817-es törvénycsomag tárgyalása is eredménnyel fog zárulni.

Tisztelt Országgyûlés! Úgy látjuk, ha közösen azt keressük, hogy lehet megoldani a törvény tárgyalásánál felszínre kerülõ problémákat, nehézségeket, és nem azt, hogy nem lehet megoldani, akkor közös munkával e törvénycsomag tárgyalásánál felmerülõ problémákat is meg tudjuk oldani. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage