Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA, a mezõgazdasági bizottság kisebbségének elõadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A mezõgazdasági bizottság április 18-án tárgyalta ezt a stabilizációs törvénycsomagot, amelyet én és nagyon sok ellenzéki képviselõ destabilizációs programnak nevezünk. Majd késõbb kitérek rá, hogy miért mondtam ezt.

A bizottság 6 "nem" szavazat ellenében fogadta el általános vitára alkalmasnak, tehát az ellenzéki pártok elutasították ezt a törvénycsomagot. Mivel a mezõgazdasági bizottság ülése a politikai vitanap után volt, ezért túl hosszú politikai vita nem is alakult ki, hiszen az ellenzéki pártok itt elmondták az ellenvéleményüket. Abból a szempontból próbáltuk tárgyalni a kormány elõterjesztése után ezt a törvénycsomagot, hogy hogyan érinti majd az agráriumot, a mezõgazdaságot.

Ahogy Nacsa képviselõtársam is elmondta, azzal a felelõsségel próbáltunk közeledni hozzá, hogy már hosszú hónapok óta hét szakmai, mezõgazdasági törvény van elõkészítve és vár a Ház elé történõ beterjesztésre, de gyakorlatilag késik. Nyilván most legalább 3-4-5-6 hetet el fog venni e destabilizációs törvénycsomag tárgyalása - mert én annak nevezem -, és a termelést segítõ szakmai törvények késnek. Bokros Lajos pénzügyminiszter úr és a kormány furcsa mód közelíti meg ezt a kérdést, ezért ellenzéki képviselõként fel kell vetnem a kormány felelõsségét abban, hogy 9 hónapon keresztül egyáltalán nem a teremelést segítõ szakmai törvényeket segítették a Ház elé hozni, hanem valóban a korábbi törvények módosítása, a sok politikai indulatot kiváltó hosszadalmas törvényhozás volt jellemzõ. Pedig másként is meg lehetne közelíteni a problémát. Mi, ellenzéki képviselõk a mezõgazdasági bizottságban is errõl beszéltünk.

Kevés a forrás, amit el lehet osztani, és ezért szûkíteni kell, a nadrágszíjat összébb kell húzni. De miért nem gondolkodik a kormány azon, hogy igenis a termelést kell segíteni, növelni kell a kínálatot, és utána lehet fogyasztani? Nem igaz az, amit a Pénzügyminisztérium ott jelen lévõ képviselõje próbált mondogatni, hogy ez kicsit még kedvezõen is fog hatni az agráriumra. Természetesen nem fogadhatjuk el ezt az álláspontot abból a meggondolásból, hogy miként segítené ez a mezõgazdaságot, hiszen ezek az intézkedések elsõsorban a szociális ellátást szûkítik, és nyilván a belföldi fogyasztást jelentõsen csökkenteni fogják. A védõnõk jelentései szerint a március 12-én, vagyis a fekete vasárnapon bejelentett kormánydöntés után hatalmasan megnõtt az abortuszok száma. Harmincezerrel csökken az ország lakossága, de most még jobban fog csökkenni, még kevesebb pénz lesz, még kevesebbet fogyasztanak az emberek. Nem igaz az, hogy például a mezõgazdaság exportlehetõségeit segítette a forintleértékelés és a következõ forintleértékelések. Aki ezt mondja, vagy dilettáns, vagy szándékosan hazudik. Hogy segítené a mezõgazdasági exportunkat a forintleértékelés, amikor minden exportunknak legalább a harmada import technikából, import alapanyagból - halliszt, húsliszt, mezõgazdasági technikák - áll, ami beépül az exportunkba és úgy megy ki? Tehát természetesen hátrányosan érinti a mezõgazdasági exportot is.

Ezek után sajnos nagymértékû életszínvonal-csökkenés fog bekövetkezni, ami csökkenti a belföldi fogyasztást, és a mezõgazdasági termékek eladása még nehezebb lesz. A bizottsági tagok is egyértelmûen kifejtették és mind több magyar ember felfogja, hogy a mezõgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztésével lehetne jobban megtalálni a gazdasági egyensúlyunkat és lehetne megkezdeni a gazdasági elõretörést.

Nem történt meg a társadalmi hatásvizsgálat - kifogásolták is az ellenzéki képviselõk e csomagterv tárgyalása során.

Még egyszer mondom, hogy az a pánikszerû gyorsaság, ahogy a kormányzat beterjesztette, véleményünk szerint nagyon rövid távú gondolkodást tükröz, mintha a kormány csak három évig akarna élni, mintha Magyarország csak 1998-ig élne, és addig valahogy ki akarja húzni a kormányzat újabb kölcsönök felvételével, ezzel a stabilizációs törvénycsomagnak nevezett intézkedéssorozattal, majd utánam a vízözön, '98 után lesz, ami lesz. Aki felelõsséggel gondolkodik, annak a jövõt kellene építeni, de sajnos, épp a jövõépítés hiányzik ebbõl a törvénycsomagból. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az FKGP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage