Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET, a költségvetési és pénzügyi bizottság kisebbségi véleményének elõadója: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A költségvetési bizottság vitájában az alábbi megállapítások hangzottak el az ellenzék részérõl, rendkívül tömörítve:

A csomagtörvény céljaként a bevezetésben az a megállapítás szerepel, hogy a gazdasági, pénzügyi egyensúlyi helyzet javítása és a tartós gazdasági növekedés feltételeinek kibontakozása végett születik a törvények módosítása. E programban a gazdasági növekedés feltételeinek megteremtését nem találtuk, a javaslat elvonásokat, szigorításokat tartalmaz.

A gazdasági intézkedések ellentmondó hatásainak összegzõdésérõl, azok eredményérõl nem készült felmérés, nincs garancia arra, hogy az lesz az eredmény, amit a kormány vár. Az adó- és egyéb gazdasági törvények ilyen rövid idõn belüli ismételt változtatása bizonytalanságot kelt a gazdaság szereplõiben.

A szociálpolitikai, családpolitikai támogatások rászorultsági alapon javasolt elosztásának rendszere kidolgozatlan, nincs meg a végrehajtásnak sem a jogi, sem az igazgatási, sem a szervezeti háttere. Felméretlen és kidolgozatlan azok társadalmi hatása, nincsenek adatok a növekvõ infláció legszegényebb rétegeket sújtó hatásairól sem.

A társadalombiztosítás rendszerét érintõ intézkedések nem felelnek meg a biztosítási rendszer alapelveinek, azzal számos ponton ellentétesek, alkotmányosan aggályosak. A kormány nem vette figyelembe, sõt a törvény beterjesztése elõtt nem is érdekelte a biztosítási önkormányzatok véleménye.

Az egész csomag kidolgozása során sem a szakmai körökkel - helyenként még a minisztériumi szakértõkkel sem -, sem a különféle érdekképviseletekkel nem történt egyeztetés. A társadalmi-gazdasági megállapodás elmaradása után a korábbi ÉT-megállapodást is felrúgta a kormány.

Az ellenzéki pártok képviselõi ismételten leszögezik, hogy a huszonegy törvény egy csomagban való tárgyalása lehetetlenné teszi a korrekt jogalkotást. Itt nem egyszerûen néhány paragrafusos törvénymódosításokról van szó, hanem például arról, hogy új családtámogatási törvény születik húsz másik között, módosító indítvány formájában, a családi pótlékról szóló törvény módosításának formájában. A kormányprogramban az új családtámogatásokról önálló törvény megalkotása szerepelt, és én úgy gondolom - és mindannyian azt gondoljuk -, ez a kérdés olyan jelentõségû, hogy külön vitát igényelne.

Mindezek miatt az ellenzéki pártok a törvénycsomag-javaslatot nem tartják általános vitára alkalmasnak. Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage