Lányi Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Ezt a kérdést ugyan a honvédelmi miniszter úrnak, illetve államtitkár úrnak tenném fel, de vonatkozik három minisztériumra: a Honvédelmi Minisztérium mellett az Ipari Minisztériumra és a Belügyminisztériumra is. A honvédelmi miniszter úrnak tettem fel a kérdést azért, mert a hadiipari bázis megléte Magyarországon igen fontos, és azt hiszem, hogy a Honvédelmi Minisztérium segíthet abban, hogy a többi fegyveres testület is kihasználja azokat a lehetõségeket, amelyeket a magyar hadiipar nyújtani tud ebben az országban.

Konkrétan: a Pestvidéki Gépgyár, amelynek jogutóda a Magyar Honvédség repülõgép-javító bázisaként a Dunai Repülõgépgyár, jelen pillanatban kapacitásának 50 százalékáig van leterhelve, tehát 50 százalék kapacitása szabad. Ugyanakkor az ORFK légi... Hogy hívják ezt? Mindjárt mondom! (Jegyzeteiben lapoz.) ...légi rendészete MI-2-es helikoptereket Lengyelországban javíttat. El kell mondanom, hogy valamelyik nap körülbelül az ötszázadik helikopter átadásánál voltam kinn a Dunai Repülõgépgyárban, és az elmúlt idõben, '90 óta a lengyeleknek ötvennél több helikoptert javítottunk. Ez a bázis, amely 1990-ben 2200 embert foglalkoztatott, ma 600 embert tud foglalkoztatni. További csökkenés esetén a léte bizonytalanná válik.

Kérem a honvédelmi miniszter urat, kérem az Ipari Minisztérium és a Belügyminisztérium segítségét ahhoz, hogy a MI-2-es helikoptereket a jövõben a Dunai Repülõgépgyárban javíttassák.

Két okból is mondom ezt. Egyrészt azért, hogy megtartsuk a magyar hadiipar kapacitását, másrészt pedig fizetési szempontból is igen fontos ez, mert a lengyeleknél dollárban kell fizetni akkreditívvel, és ott fekszik a pénz egy helikopter megjavításáig, azaz 3-4 hónapig. Ugyannakor itt, a... (Az elnök kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.) ...magyar repülõgépgyárban forintért javítják, és amikor kész a javítás, akkor kell kifizetni az árát. Tehát gazdasági szempontból is jelentõs.

Befejezõ mondat, mert tudom, hogy elkéstem egy kicsit: ebben kérem a segítséget, mert a magyar hadiipar kapacitásának fenntartása az egész ország nagyon fontos kérdése. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage