Fodor István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Ön a kérdése elején nagyon jól fogalmazta meg a hadiipari javítókapacitások szükségességét a honvédség mindenkori - akár békeidõben, akár minõsített idõben - mûködõképessége, hadrafoghatósága szempontjából. Ezek a kapacitások nemcsak javítanak, hanem olyan modernizálásokat is végeznek, amelyek tehermentesítenek bennünket új, drága eszközök beszerzésétõl.

Alapvetõen kétféle viszony van a Honvédelmi Minisztérium és ezen kapacitások között. Négy részvénytársaság a Honvédelmi Minisztérum tulajdona - itt konszolidálódott, kiegyensúlyozott viszonyok között folyik a termelés. Más javító kapacitások nem a Honvédelmi Minisztérium tulajdonában vannak, mint ahogy a Dunai Repülõgépgyár Rt. sincs a Honvédelmi Minisztérium tulajdonában. Itt a probléma az, hogy a privatizáció évek óta húzódik, egy felszámolási eljárás van folyamatban. Álláspontunk az, hogy rendezni kellene ennek a gyárnak az adósságát, a privatizációt be kellene fejezni úgy, hogy a Honvédelmi Minisztérium is részben tulajdonosa legyen ennek a kapacitásnak. Látunk lehetõséget arra, hogy tõkeemeléssel külföldi tõkét is bevonjunk, és ez további megrendeléseket jelent az üzemnek.

Azt, hogy a rendõrség, illetve a Belügyminisztérium miért nem itt javítattja a helikoptereit, nem tudnám megmondani. Mi szívesen hordjuk ide a gépeinket, mert jó munkát végeznek. Ebben az évben 756 millió forintos megrendelésünk van a gyárnál.

(14.10)

Ha volna pénzünk, a szükséges javítások ennek többszörösét tennék ki.

Mi a mellett a megoldás mellett vagyunk, amelyet az elõbb mondtam, tehát a privatizáció, a felszámolási eljárás befejezése mellett. Ha ez nem történik meg, akkor félõ, hogy sajnos rövid idõn belül a Magyar Honvédség is azokkal az anomáliákkal és problémákkal külföldre kell hogy hordja a repülõgépeket javítani, amelyeket a képviselõ úr is aposztrofált. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Szórványos taps a kormánykoalíció padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage