Bokros Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BOKROS LAJOS pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Azt gondolom, hogy a devizatörvény - amely hamarosan a tisztelt Ház elé kerül - valóban bizonyítani fogja, hogy újabb komoly lépéseket tudunk tenni a forint belsõ konvertibilitásának és külsõ konvertibilitásának biztosítása érdekében.

A konvertibilitás azonban egy folyamat. Nem arról van szó, hogy mindenféle mûveletre és mindenki számára azonnal el tudjuk érni a teljes konvertibilitást. Különösen nem a gazdaság olyan súlyos helyzetében, mint amilyenrõl éppen ezekben a pillanatokban folyik komoly vita az Országgyûlés falai között. Úgy gondolom tehát, nincs ellentmondás a liberalizációs intézkedéseink és aközött, hogy a 800 dolláros éves keretet fenntartjuk. Tudniillik arról van szó, hogy a 800 dollár kiváltása készpénzhez juttatja a lakosságot, amely készpénzt bármiféle jószágra és szolgáltatásra el lehet költeni.

Ezzel szemben akkor, amikor liberalizáljuk a konvertibilis devizáért igénybe vehetõ külföldi szolgáltatások egy jelentõs részét, mégsem teszünk olyan értelmû lépést, hogy mindenféle szolgáltatásra ezt a lehetõséget megnyitnánk.

Tehát azt gondolom, ahhoz képest, ami most van, a lakosságnál is erõsödik a konvertibilitás. Jelesül: korlátlanul lehet otthon valutát tartani, korlátlanul lehet külföldre, folyó szolgáltatásokra átutalásokat teljesíteni, korlátlanul lehet majd külföldi utazási irodák szolgáltatásait igénybe venni, gyógykezeltetést fizetni, egyéb, peres ügyekben adott esetben perköltségeket kifizetni. De ez még mindig nem jelenti azt valóban, hogy korlátlanul lehetne devizát vásárolni.

Úgy gondolom, nem hihetõ, és nem várható el az ország jelenlegi gazdasági helyzetében, hogy e tekintetben is korlátlanná tegyük a konvertibilitást. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánykoalíció padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage