Szõllõsi Istvánné Tartalom Elõzõ Következõ

SZÖLLÕSI ISTVÁNNÉ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Egy meglehetõsen kicsiny településrõl, választókörzetem - Békés megye 5. számú választókörzete - Hunya településérõl való a kérdés, de másutt is felvetõdhetne ez a szerintem tipikus probléma. Valamennyiünk elõtt ismert, hogy a kárpótlási részarány fejében több helyen - az ország különbözõ településein - több tagban adták ki a licitföldeket. Hogyha ezt szélsõségesen értelmezzük, akkor megtörténhet egy házaspár esetében, hogy az egyik fél az ilyen földet a Dunántúlon, a másik pedig az ország keleti felében kapja meg.

Ha egy településen belül vizsgáljuk a problémát, akkor is megtörténhet, hogy a gazdálkodást lehetetlenné téve - vagy legalábbis gazdaságtalanná téve - , négy-öt helyen kerül kiadásra az ilyen föld. Igaz ez annak ellenére, hogy nagyon sok esetben a gazdák maguk kérték vagy kérik ezt folyamatosan. Azért a gyakorlat bebizonyította, hogy az ilyen fajta gondolkodásmód több problémát okoz, mint amennyi megoldást eredményez. Fölmerül óhatatlanul tehát - az ilyen licitföldek egy tagban kiadásának igénye mellett - a földterület cseréjének lehetõsége is.

Kérdésem egyik része tehát: a jelenleg hatályos törvények mentén elképzelhetõ-e az egy tagban történõ kiadás; másrészt ha az ilyen cserére sort kerítenek a tulajdonosok, az illetõk, akkor lehetõség van-e arra, hogy adómentes legyen az ilyen csere? Hiszen ebben az esetben nyilván az illetõ aszerint többszörösen károsodik, hogy hány tagban van ez a földterület. Tisztelettel várom államtitkár úr válaszát. Köszönöm.

(14.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage