István József Tartalom Elõzõ Következõ

ISTVÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Igen tisztelt Miniszter Úr! Hosszú évek óta nincs a Balatonnak igazi gazdája. A tóparti települések, azok önkormányzatai megpróbálnak minden tõlük telhetõt megtenni, igyekeznek a gazda szerepét betölteni. Ez abból is látszik, hogy az elmúlt évi költségvetésükbõl 10 és fél százalékot fordítottak természet- és környezetvédelemre, valamint idegenforgalomra. Sajnos, ezt nem lehet elmondani a kormányzatról. Erre az esztendõre 2,3 milliárd forintot irányzott elõ költségvetésileg a kormány a Balaton gondjainak orvoslására.

Dr. Kovács Árpád környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár-helyettes úr április 14-én, a Balaton-hajózás nyitónapján azt mondta, hogy 2005-ig, tehát az elkövetkezendõ tíz esztendõben 200 milliárd forint körüli összeget kell a Balaton megmentésére fordítani. Ez biztosítaná a Kis-Balaton kettõs ütemének a megépítését, a Balaton körüli teljes szennyvízcsatornázást és az ehhez tartozó fõmûvek telepítését, az iszapkotrást és a vízminõség javítását. Ezek elõsegítenék a Balaton vízminõségének a helyreállítását.

Ami nem kerülne külön kiadásba: sürgõsen meg kellene alkotni a balatoni törvényt. Addig is a kormánynak ki kellene nevezni a Balatonért felelõs biztost. Kérdezem ezért, készül-e a Ház elé a közeljövõben beterjesztendõ balatoni törvény, és szándékoznak-e minél elõbb kinevezni balatoni biztost, hogy végre legyen gazdája a Balatonnak.

Tisztelettel várom a válaszát sok ezer, a Balatonért aggódó állampolgárral együtt. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage