Botka László Tartalom Elõzõ Következõ

BOTKA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Miniszter Úr! Az algyõi veszélyeshulladék-telep, méregtelep ügye nem ismeretlen a tisztelt Ház és a széles közvélemény elõtt, hiszen az az elmúlt években igen széles körû publicitást kapott.

Korábban a megfelelõ jogszabályi rendelkezés hiányában a legfõbb kérdés ebben az - egyébként nem egyedi - ügyben az állami szerepvállalás módja volt. Az elmúlt évek reménytelennek tûnõ küzdelme után - amelyben részt vett országgyûlési képviselõ, polgármester, önkormányzati képviselõ, valamint részt vettek Szeged-Algyõ polgárai - bizakodással vettük tudomásul a minisztérium 1995. március 29-én kelt levelét, amelyben határozottan állást foglal a felelõsség kérdésében.

(14.50)

Az 56/1981. számú minisztertanácsi rendelet 14. §-ának (5) bekezdése szerint az átmeneti tárolással, illetve ártalmatlanítással kapcsolatos valamennyi költség a hulladék termelõjét, ha annak kiléte nem állapítható meg, az államot terheli.

A Fémszelekt Kisszövetkezet Szeged-Algyõ, Fakirét 8. szám alatti veszélyes hulladéktelepe esetében a hulladék termelõje annak felszámolása miatt nem kötelezhetõ. "A szennyezõ fizet" alapelv szerint tehát nincs lehetõség - errõl egyébként a csõdtörvény sem rendelkezik - a súlyos környezetszennyezés felszámolására. Állami szerepvállalás szükségeltetik, amelyet nem lehet és nem is szabad az önkormányzatra terhelni, hiszen Szeged városának így is évi több millió forintjába kerül a telepnek pusztán csak az õrzése is.

Kérdezem tehát miniszter urat, hogy a tárca és a kormány milyen jogszabályi és költségvetési lépéseket tervez az algyõi és a hasonló esetek megoldására.

Tisztelettel várom válaszát.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage