Baja Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Ház! Sajnos azt kell mondjam, hogy az algyõi örökölt méreg esete nem egyedi. Azt gondolom persze, ez az algyõieket nem vigasztalja, még kevésbé vigasztalja mindazokat, akiknek közük van ilyesmihez.

Azonban meg kell mondanom azt is, hogy a magyar kormány is rendkívül kellemetlen helyzetbe került amiatt, hogy a gazdasági átalakulás során a jogszabályi környezet olyan volt, ami lehetõséget adott arra, hogy a környezetvédelemhez kötõdõ, a környezeti károkhoz kötõdõ átalakulások során tulajdonképpen a privatizáció megtörténjék. Jogutód nélküli felszámolások következtek be, és azok a környezeti károk, amelyeket a vállalatok létrehoztak, gyakorlatilag gazdátlanul az állami felelõsségre maradtak.

Ebben az értelemben a helyzeten igazán természetesen a környezetvédelmi törvény, a privatizációs törvény és a csõdtörvény fog változtatni. Rendkívüli örömömre szolgál az, hogy a parlament által most tárgyalt környezetvédelmi törvénynél is van olyan parlamenti módosító indítvány, amely még az eredeti javaslatnál szigorúbban óhajtja ezt a kérdést szabályozni. Nevezetesen arról van szó, hogy a környezethasználót - a tervek szerint - kötelezni javasoljuk biztosíték adására, céltartalék-képzésre vagy felelõsségbiztosítás megkötésére. Ez lesz a jövõben tulajdonképpen az igazi jogi garancia arra, hogy az algyõihez hasonló esetek ne fordulhassak elõ.

Tételesen az algyõi esetrõl. Rózsa Edit képviselõ asszony is megkeresett már az ügyben, és a szegedi látogatáskor magam is tapasztaltam azt - a város polgármestere fölvezetésében -, hogy rendkívüli gondossággal és rendkívüli aggodalommal kezeli ezt a szennyezést a város. Magam sem tudtam elhárítani tulajdonképpen az állami felelõsségvállalást.

Ehhez kötõdõen nemcsak az algyõi kérdést illetõen, hanem az országban az összes ilyen jellegû, ha tetszik, jogutód nélküli felszámolásából adódó környezeti kárt összegyûjtjük és... (Az elnök kikapcsolja a miniszter mikrofonját.)... a kormány elé terjesztjük.

Sajnos nem tudok érdemi választ adni két percben, csak annyit, hogy szakmai feltételek szerint fogjuk besorolni ezeket a környezeti károkat. Ismereteim szerint, amennyire nekem errõl képem van, ez legalábbis az elsõ sorban fog szerepelni. S ha erre forrásunk lesz, akkor a környezeti károkat természetesen ki tudjuk majd fizetni.

Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage