Botka László Tartalom Elõzõ Következõ

BOTKA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, miniszter úr, a válaszát. Mi Algyõn már régóta nem várunk csodákat, és teljes mértékben tudatában vagyunk annak, hogy a jelenlegi költségvetési helyzetben a méregtelep gyors felszámolása a nagyon súlyos költségvetési vonzat miatt már lassan csodának minõsül.

Mindenesetre nagyon örülök annak, hogy végre teljesen világossá vált: Szeged város önkormányzatát semmilyen mértékben nem terheli és nem is terhelheti a telep megszüntetésének költsége. Annak is örülök, hogy - miniszter úr elmondása szerint - a tárcának és a kormányzatnak vannak elképzelései, hogy milyen jogszabályi és remélhetõleg költségvetési lépéseket kell tenni a helyzet megoldására.

Arra azonban felhívnám a figyelmet - még az algyõi esetnél maradva -, hogy most a telep megszüntetése körülbelül 200-300 millió forintba kerül. De a Tisza közelsége miatt nem kell árvíz, elég csak egy magasabb belvíz vagy talajvízszint és veszélybe kerülhet Szeged város egész ívóvízellátása. Úgy gondolom, jelentõs nemzetközi konfliktust okozhat, ha a Tiszta utolsó magyarországi szakaszán súlyos környezeti katasztrófa történik.

Ezekre még egyszer felhívnám a figyelmet, és remélem, hogy azok az elképzelések, amelyekrõl miniszter úr beszélt, rövidesen itt, a parlament elõtt olyan törvényi lehetõségeket fognak biztosítani, hogy záros határidõn belül meg tudjuk szüntetni ezt a méregtelepet.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage