Jeszenszky Géza Tartalom Elõzõ Következõ

DR. JESZENSZKY GÉZA (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Alig egy hete sincs, hogy Budapesten, Magyarországon járt vendégünk, Snegur moldáviai, moldvai államelnök. Ez alkalommal sor került a moldvai-magyar szerzõdés aláírására.

Én magam is nagy örömmel fogadtam ezt a látogatást és a szerzõdés hírét, annál is inkább, mert januárban módom volt személyesen is megismerkedni Moldvával, azzal a biztató fejlõdéssel, jogfejlõdéssel, amelyet Moldva mutat.

Moldva számunkra azért is különösen jelentõs, mert egy olyan ország, ahol elismerik, hogy több nemzetiségû az állam, nem a nemzetállamhoz ragaszkodnak. Tavaly decemberben példamutató módon az ott élõ 150 ezres gagauz kisebbségnek területi, önkormányzati autonómiát adtak.

(15.00)

A korábbi szerzõdések kapcsán - amelyeket megkötött a kormány, illetve amelyek napirenden vannak - szó volt arról, hogy az ellenzék betekint az elõkészítésbe, de sajnos, a moldvai szerzõdésnél erre, úgy tûnik, nem volt mód. De nem ez a nagy baj, hanem azt sajnálom, hogy az 1201. számú Európa Tanács-i ajánlást - azt az ajánlást, amely a kisebbségben élõ nemzeti közösségek jogait a mai napig a legmesszebbmenõkig biztosítja - úgy látszik, nem tették bele ebbe a szerzõdésbe. Így merült fel, hogy ez a szerzõdés deficites.

Erre vonatkozóan kérem az államtitkár úr válaszát, mi az oka annak, hogy az eredeti tervekkel ellentétben ez az ajánlás nem szerepel a szerzõdésben. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage