Jeszenszky Géza Tartalom Elõzõ Következõ

DR. JESZENSZKY GÉZA (MDF): Államtitkár Úr! Úgy gondolom, hogy a magyar kormánynak ebben az esetben minden oka meg lett volna ahhoz, hogy ragaszkodjon az 1201. számú ajánlás befoglalásához. Éppen az a tény, hogy Moldva aspirál az Európa Tanács-i tagságra, méginkább fogékonnyá kell hogy tegye az Európa Tanács ajánlásaihoz.

Nem hiszem azt sem, hogy kizárólag a magyar kisebbségekre, a határon túli magyar közösségekre kellene gondolnunk, amikor az 1201. számú ajánlást szorgalmazzuk. Ugyanis ez jelenti a megoldást olyan problémákra is, amelyek tõlünk távolabb esnek, hiszen az önkormányzati elv a demokrácia alapja, és azt hiszem, ennek a bekapcsolása az egyes államok jogrendjébe mindenképpen kívánatos.

Végül pedig azért tartom sajnálatosnak, hogy a moldvai-magyar szerzõdésbe ez nem került be, ugyanis a kormány állítása szerint a Romániával folytatott tárgyalásokban ragaszkodik az 1201. számú ajánláshoz. Amennyiben Szlovákia mellett Románia közvetlen szomszédja: Moldva is ezt a szerzõdést így fogadta volna el, akkor a magyar tárgyaló fél helyzete, pozíciója javult volna.

Ezért csak sajnálattal tudom tudomásul venni ezt a bejelentést. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage