Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. A kérdésem arra irányul, hogy az 1991. évi XII. törvényben a kivételezett nyugdíjak tárgyában korábban hozott határozatokat, illetõleg nyugdíjkiegészítéseket felülvizsgálták, azokat a törvény rendelkezése értelmében meg kellett szüntetni azért, mert az Országgyûlés a társadalmi igazságosságot szem elõtt tartva és figyelemmel az azonos jogok és kötelezettségek elvére hozta meg ezt a törvényt. Most mégis megint a korábban lecsökkentett állampárti nyugdíjakat kívánják ismételten és visszamenõleges hatállyal felemelni.

Egyrészt kérdezem, hogy mennyi ennek a költségvetési kihatása, miután a népjóléti kormányzat semmiféle számítást, hatáselemzést ebben a tárgykörben nem végzett el. Kérdezem, hogy milyen összegszerûséget tesznek ki az állampárti, kivételezett nyugdíjak visszamenõleges megadásának mutatói, és a jövõt illetõen évente milyen összegszerûséget tesznek ki a nyugdíjemeléssel kapcsolatos kiadások.

Végül, harmadik kérdésként kérdezném, hogy miután ma igen sokan élnek ebben az országban, akik a nyugdíjukból képtelenek megélni, vajon igazságosnak tekintik-e a korábbi törvény preambulumával szemben azt a rendelkezést, amely egy szûk körnek ilyen kivételezetten magas nyugdíj megállapítását teszi lehetõvé, másoknak pedig, akik éppúgy megérdemelnék a magasabb nyugdíjat, csak lényegesen kevesebbet. (Szórványos taps a kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage