Szabó György Tartalom Elõzõ Következõ

SZABÓ GYÖRGY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Ha az órát nézem, tisztelt elnök úr... (A táblára pillant.)..., ez 2 perc 30-ról indul. (Dr. Hack Péter: Rögtön az inflációval! - Derültség. - Az órát lenullázzák.)

Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Frakcióvezetõ Úr! Itt most vagy valami fatális félreértésrõl van szó, vagy valamifajta szándékosan rossz feltételezésrõl a beterjesztett kormányzati anyaggal kapcsolatosan. Én fel sem tételezem ez utóbbit, itt bizonyára félreértésrõl van szó, ha megengedi, ezt szeretném eloszlatni.

Az a törvény - az 1991. évi XII. törvény -, amit ön is idézett, arról szólt, hogy 1991. június 30-áig meg kellett szüntetni és újra megállapítani minden olyan nyugdíjat, amely korábban úgy került megállapításra, hogy eltért a társadalombiztosítás általános szabályaitól. Kivéve - mondta a törvény -, amennyiben ezek a nyugdíjak olyan kedvezményeket adtak, amelyeknek semmiféle politikai indíttatása nem volt, hanem egyszerûen közigazgatási átszervezésbõl, kormányhatározat alapján történtek, például a korengedmény megadásával. Ezeket a törvény melléklete fel is sorolta, tisztelt frakcióvezetõ úr, ámde, mit ad isten, hibásan.

Ebbõl fakadt, hogy az Alkotmánybíróság megállapította ezt a hibát és arra kötelezte a kormányt, hogy korrigálja, hiszen csak egy - ismételten mondom egyetlenegy - ilyen rendeletet említett a kormányhatározat, holott több ilyen volt.

(15.10)

Itt nem arról van szó tehát, tisztelt frakcióvezetõ úr, hogy az Alkotmánybíróság döntése mögé bújunk, hanem azt hiszem, hogy ez esetben az Alkotmánybíróság természetes igazságérzettel nagyon is megfelelõ döntést hozott, hiszen hátrányt igyekezett orvosolni olyan köztisztviselõk számára, akik korábban méltánytalanul szenvedték el a tõlük megvont korengedménynek nyugdíjakra visszavezethetõ hatását.

Ezért kérem tisztelt frakcióvezetõ úr, ne tételezze fel, hogy a törvény alapvetõ szellemiségét megváltoztattuk. Errõl nincs szó, hiszen sem korábbi állami vezetõk, sem másfajta politikai kedvezmények alapján megvont nyugdíjaknak a visszaállítását a törvényjavaslat nem kezdeményezi. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage