Szabó György Tartalom Elõzõ Következõ

SZABÓ GYÖRGY népjóléti miniszter: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Ház! Szeretném megköszönni a kérdését, képviselõ úr, mert magam is rendkívül sajnálatosnak, mitöbb szerencsétlennek tartom, hogy olyan információk kerültek a sajtó nyilvánossága útján is napvilágra, amelyek bizonyos számításokat, becsléseket, szakértõi közelítéseket tartalmaztak, de semmiképpen nem valaminek a végeredményérõl szóltak. Ez természetesen jogos aggodalmakat, indulatokat, feszültségeket váltott ki nemcsak az egészségügyben dolgozók részérõl, hanem magától értetõdõen a szélesebb közvéleménybõl is.

Most azt tudom mondani, hogy nincs végleges döntés kórházak, intézmények bezárásáról abban az értelemben, hogy sem kormányzati, sem egészségbiztosítási pénztári szinten senki nem jelölt ki egyetlen egy kórházat sem átalakításra vagy bezárásra. A kormány legutóbbi döntése értelmében egy egészségbiztosítási pénztári és minisztériumi szakértõkbõl álló olyan paritásos bizottság tenne javaslatot a kórházi kapacitások újjáépítésére és nem egyszerûen csak a kapacitásokra vonatkozó szerzõdések megkötésére, amely javaslat megtétele elõtt természetesen a szakma széles körével egyeztetésre kerülne.

Tehát döntés nincs, tisztelt képviselõ úr. Viszont a kormánynak természetesen elhatározott szándéka, hogy az egészségügy egész rendszerét újra gondolja és átépítse. Az is biztos - és ezért valóságalapja van az ilyen felvetéseknek -, hogy ez alapvetõen és döntõen a fekvõbeteg-ellátó intézményeknek egyfajta átalakítását, bizonyos kapacitások csökkentését fogja eredményezni. De nem igaz, hogy van döntés és nem igaz egyébként az sem, hogy a tárca csak önmagában készül erre a döntésre a szakmai érdekszövetségek bevonása nélkül. Nem igaz, hogy nem akarja elõtte ezt a bizonyos koncepcionális irányelveket széles körû vitára bocsátani. Nem igaz, hogy úgy gondoljuk, hogy ami kicsi, az eleve rossz, és ami nagy, az eleve jó. De természetesen benne lehet a döntésben az is, hogy bizonyos ápolási intézetek kialakítására sor kerül akár meglévõ kórházakban is, mert az aktív ágyakat - bizony - tehermentesíteni kell az ápolási feladatok alól. Kérem, szíveskedjék a válaszomat elfogadni, képviselõ úr. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage