Csóti György Tartalom Elõzõ Következõ

CSÓTI GYÖRGY (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Úgy hiszem, nem kell különösebben bizonygatni, mennyire fontos Magyarország számára az exportbõvítés biztosítása, megfelelõ piacok feltárása a magyar áruk számára vagy a vállalkozások létrehozását biztosítandó új területek, új piacok felfedezése. Tajvan egyike az úgynevezett távol-keleti kistigriseknek. Ha jól megvizsgáljuk, ezeket pénzügyileg, kereskedelmileg, gazdaságilag akár már nagyobb tigriseknek is lehet tekinteni. Érdekesen alakul Tajvan világkereskedelme is. Ha megnézzük, nagyon nagy aktívummal rendelkezik, különösen Észak-Amerikával vagy Ázsia különbözõ országaival szemben, ugyanakkor Európával szemben passzívummal rendelkezik. Különösen figyelemre méltó azonban az, hogy a közép-európai országos jelentõs aktívumot mutatnak fel a tajvani területtel szemben. Érdekes megvizsgálni, hogy például Csehország értékben kétszer annyi árut szállított '93-ban, Lengyelország négyszer annyit, mint amennyit Tajvanról importált. Ez jellemzõ tendencia ebben a térségben, ezen országok vonatkozásában ez érvényes 1995-re is.

Ugyanakkor Magyarország jelentõs passzívummal rendelkezik, például '93-ban több mint ötször annyi áru érkezett Tajvanról, mint amennyit mi oda exportáltunk. Egy kereskedelmi iroda megnyitása - és emiatt említettem elõbb összehasoníltásként ezeket az országokat, mert Csehország és Lengyelország rendelkezik kereskedelmi irodával Taipeiben - nyilván elõsegíti ezeket a piacbõvítõ lehetõségeket. Nyilvánvaló, hogy van összefüggés egy mûködõ iroda és a külkereskedelem alakulása közöttt.

Ezért arra szeretném kérni államtitkár urat, adjon választ arra a kérdésre, hogy mit tervez a magyar kormány. Kíván-e a közeljövõben kereskedelmi irodát nyitni Taipeiben, vagy nem? Ha nem, akkor miért nem? Ha igen, akkor mikor és milyen körülmények között? Az, hogy az elmúlt öt esztendõben mi történt és eddig miért nem nyitottunk irodát, úgy hiszem, most nem tarthat számot különösebb érdeklõdésre. Inkább azt kellene megvizsgálni, hogy a következõ idõszakban mire számíthatunk. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage