Soós Károly Attila Tartalom Elõzõ Következõ

SOÓS KÁROLY ATTILA ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a kérdést képviselõ úrnak, és külön köszönöm azt, amit egyébként magam is gondolok, hogy tudniillik nem azzal kell foglalkozni, hogy a korábbi kormány - amelyiknek a kormánypártjához tartozott a képviselõ úr - miért nem nyitott ilyen kereskedelmi irodát, hanem azzal, hogy mi a jövõ.

Nos, elnök úr, tisztelt Országgyûlés, tisztelt képiselõtársaim, tisztelt képviselõtársam, a helyzet a következõ. Tajvannal természetesen nincsenek és nem lehetnek államközi kapcsolataink. A gazdasági kapcsolatok fejlesztésére törekszünk. Sorozatosan javaslatokat teszünk Tajvannak konkrét befektetésekre, befektetéseket elõsegítõ alap létrehozására.

(15.30)

A múlt hónapban én is tárgyaltam ilyen ügyrõl, nevezetesen: kisvállalkozások hitelezésére szolgáló alapról.

Sajnos, eddig konkrét eredményt elérnünk nem sikerült. A nálunk letelepült tajvani tõke értéke csupán másfél millió dollár. Emlékeztetnem kell a tisztelt Házat ugyanakkor arra, hogy a budapesti taipei kereskedelmi iroda megnyitásának engedélyezése 1990-ben, az akkori kormány által, a jelentõs befektetések reményében történt.

Egy magyar kereskedelmi iroda megnyitása Taipeiben nyilván erõsen szolgálná Tajvan érdekeit. Kérdés, hogy mi lenne itt, a mi oldalunkon a helyzet. Összehasonlításképpen azt kell mondani, hogy Csehországban a taipei cseh iroda megnyitását követõen sem fektettek be a tajvaniak, az export pedig - egyszeri fellendülés után - késõbb a visszaesés jeleit mutatta.

Hazánk 118 fejlõdõ országgal bonyolít le külkereskedelmi forgalmat. Ebbõl 26 országban mûködik jelenleg kereskedelmi kirendeltség. Tajvannál nagyobb forgalmú és több befektetést hozó relációkban - például Hongkong, Szaúd- Arábia, Malajzia viszonylatában - sajnos ugyancsak nincs kereskedelmi iroda. Tajvan fontos világgazdasági tényezõ, nagyon kevés az az export, ami tõlünk oda megy. Szükségesnek véljük, hogy a jövõben ezen változtassunk.

Szükségesnek véljük, hogy létesüljön iroda Taipeiben is, de elõször szükségesnek véljük, hogy a magyar törekvéseknek megfelelõen a gazdasági, a kereskedelmi és a befektetési kapcsolatok élénküljenek. Ezek után tudjuk elképzelni, hogy kamarai vagy más megoldásban ott irodát létesítsünk. Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage