Varga László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Pénzügyminiszter Úr! Nem a legjobb hangulatban kezdem az interpellációmat, mert bár a pénzügyminiszter úr megértést és támogatást kért expozéjában az ellenzéktõl, ennek a legkevesebb nyomát se érezzük itt az ellenzékben a kormány részérõl.

Múlt év novemberében a volt pénzügyminiszter úrhoz, dr. Békesi Lászlóhoz interpellációt intéztem, és javasoltam egy gazdasági tanács felállítását, amely lényegében egy együttmûködés lehetõségét is megmutatná. A volt pénzügyminiszter úr megértéssel fogadta javaslatomat, de hozzátette, hogy nincs szükségállapot, amely indokolná ennek a tanácsnak vagy intézménynek a létrehozását. Más aggályai is voltak, de a végén megnyugtatásomra kifejezte, hogy 1995 áprilisában a kormány olyan gazdasági programot fog benyújtani az Országgyûlésnek, amely képes lesz "a legjobb szellemi erõket is összefogni".

Igen tisztelt Miniszter Úr! Itt vagyunk 1995 áprilisában, van egy gazdasági csomagterv, amelyre sok minden mondható, csak az nem, hogy az ország legjobb szellemi erõit összefogta és azok munkáját kifejezi; nem utolsósorban úgy érzem, hogy a gazdasági válság mélyült, tehát elesett az a feltétel, amit a volt pénzügyminiszter úr mondott, és egyre nagyobb gazdasági válság felé megyünk. Ez nyilvánvalóan megmutatkozik a nép tiltakozásában, hiszen a magyar nép érzi, hogy megint a szegényeken csattant az ostor. A családok támogatása mintha megtorpant volna, és az egyetemi ifjúság is úgy érzi, hogy korlátokat állítanak tanulmányai elé. A legnagyobb akadály azonban a szakszervezetek ellenállása, amelynek az elhárítása nélkül, miniszter úr, ez a gazdasági program nem valósulhat meg.

Miniszter úr felszólalásában, expozéjában kétszer kiemelte a szociális biztonságot, de szeretném hozzátenni és a miniszter urat tájékoztatni, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt programjának szinte az alapja - de a modern világban a demokráciának is - a szociális igazságosság, amely több, mint a szociális biztonság, és ez az, amit nem érzünk, mert azt jelenti, hogy igenis arányos és igazságos adózással és arányos teherviseléssel a tehetõsek már kivették a részüket a megpróbáltatásból.

(16.00)

Ezt a kormány nem bizonyítja, s ez a kormány semmi formában nem is próbálja bizonyítani a magyar nép felé.

Ugyancsak kényes az úgynevezett külsõ adósság kérdése. Kiemelem azt, hogy természetesen meg kell fizetni az adósságot, de meg vagyok lepõdve, hogy a kormánynak nincs egy olyan rátermett és tehetséges embere, aki bizonyítaná a külföldi bankoknál, hogy a szakértõk szerint, ha a jelenlegi államadósságok összegét fizetjük, biztosan a gazdasági csõd felé megyünk!

Igen tisztelt Miniszter Úr! Ön támogatást kér tõlünk, az ellenzéktõl. Nagyon szívesen megadjuk... (Az elnök kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.).., egy mondatom van csak, elnök úr, kérem! Ez a mondatom az: kérem a miniszter úrnak az elfogadható válaszát, hogy idõszerûnek tartja-e ma, gazdasági válságban egy olyan tanács fölállítását, ahol szakértõk, gyakorlati emberek bizonyítanák, hogy ez az egyedüli megvalósítható program és más nincs.

Kérem az elfogadható válaszát. (Derültség.) Köszönöm. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage