Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Tisztelt Képviselõ Asszony! Tisztelt Ház! Valóban, az ön által elmondott helyzetértékeléssel egyet kell értenünk: Magyarországon az ön által említett konfliktus nem egyedi jelenség. Nemcsak az a két példa, amelyet ön a sajtóra hivatkozva említett, hanem mindennapjainkban egyre szélesebb körben tapasztalhatjuk azt, hogy az állampolgárok jogvitáik törvényes elintézése helyett olyan eszközökhöz kényszerülnek, amelyek nem egyeztethetõk össze a jogállam gyakorlatával és amelyek súlyosan veszélyeztetik a jogbiztonságot.

Az okok természetesen nagyon sokrétûek. Szeretném önnek elmondani és egyben a közvéleményt is tájékoztatni, hogy a bíróságokra hallatlan tömegû ügy nehezedik, hiszen 1993. december 31-én a helyi bíróságokon 110 853 polgári és gazdasági peres ügy maradt folyamatban. Ehhez képest 1994-ben 200 164 ügy érkezett, és a bíróságok ezekbõl befejeztek 194 222 ügyet, és még így is 1994. december 31-éig 116 ezernél több ügy maradt folyamatban.

Tehát nyilvánvalóan ezzel az ugrásszerûen megnövekedett ügytömeggel a bíróságok rendkívül nehezen tudnak megküzdeni. Ezért is terjesztettük be azokat a javaslatainkat - amelyekre ön is utalt -, amelyek egyszerûsíteni kívánják az eljárást.

Ehhez hadd soroljam még hozzá az elmúlt idõszak jogalkotási tevékenységéhez tartozóan a választottbíráskodásról szóló törvény elfogadását, amely elterelheti a gazdasági ügyeket a bírósági fórumról, és egy jóval szabadabban, könnyedebben mûködõ bíróságon keresztül intézhetik el jogvitáikat.

Természetesen a végrehajtási rendszer átalakítása, amely 1994 áprilisában történt, az új végrehajtási törvény elfogadásával, 1995 elsõ negyedévében éreztetheti kedvezõ vagy kedvezõtlen hatását. Bízom abban, hogy kedvezõ hatásról beszélhetünk.

Miután negyedéves adatfeldolgozási rendszerben mûködnek a bíróságok és a végrehajtást intézõk, ezért most még friss adatokról nem tudok önnek beszámolni. Május közepétõl készséggel rendelkezésére bocsátom a friss adatokat.

Ezen kívül szeretném arra is felhívni a figyelmét, hogy az önbíráskodás büntetõjogi megítélése az elmúlt idõszakban szigorúbbá vált - ez védelmet jelenthet az állampolgároknak - 1993-ban került sor a büntetési tétel felemelésére.

Végezetül szeretnék arra utalni, ami a kormány közeli tervei között szerepel: szabályozni kívánja azon szervezetek mûködését, amelyek gazdaságvédelemmel, magánnyomozással foglalkoznak. Tehát az ilyen típusú tevékenységek jogi szabályozását kívánja a kormány kialakítani. A Belügyminisztériumban készül el a tervezet. Heteken belül a kormány elé kerül. Várhatóan ez év nyarán már hatályba lép.

Tehát a kormányzat is észleli mindazt, amit ön szóvá tett. A lehetséges eszközökkel megpróbálunk a helyzeten változtatni, mert abba valóban nem nyugodhatunk bele, hogy az önbíráskodás egy bevett, mindennapi eszközzé váljék az állampolgárok közötti viták intézésében.

Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage