Bokros Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BOKROS LAJOS pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Azt gondolom, a kérdés tulajdonképpen két részre bontható. Az egyik kérdés a bevételekkel és ennek a törvényi alapjaival kapcsolatos, a másik kérdés pedig azzal, hogyan és miképpen biztosítja a versenynek, a játéknak a tisztaságát a jelenlegi törvényi helyzet, illetve mit kíván tenni a kormány annak érdekében, hogy ez a helyzet javuljon. Mert azt készséggel mindjárt elismerem, hogy itt, ezen a területen vannak visszaélések.

Az elsõ kérdésre a következõt szeretném mondani. A Szerencsejáték Rt. a szerencsejáték-törvényben foglalt szabályok szerint a folyamatosan szervezett sorsolásos játékok és az úgynevezett totalizatõri rendszerû fogadások havi nyereményalapjainak tíz százalékát játékadóként fizeti be a költségvetésbe.

A nyertes játékosok, fogadók - így a szerencsés szerencseklubok - részére a kiosztásra kerülõ nyeremények után még a nyeremények kiosztását megelõzõen húsz százalékos személyi jövedelemadót fizet a Szerencsejáték Rt. Ebbõl következõen az adóelkerülés technikailag megvalósíthatatlan. Tehát ezen a ponton a rendszer zárt - mondom még egyszer -, mind a tíz százalék, mind a húsz százalék vonatkozásában.

A szerencsejáték-törvény egyértelmûen meghatározza a szerencsejáték- szervezõ fogalmát. Ennek alapján a képviselõ úr által említett szerencseklubok nem minõsülnek szerencsejáték-szervezõnek. Az általuk folytatott közvetítés egyfajta szolgáltatásnak minõsíthetõ, így az ebbõl származó jövedelem adózását a hatályos adótörvények szerint kell elvégezni.

A Szerencsejáték Rt. jelenleg több mint háromezer bizományos útján értékesíti szelvényeit. A szerzõdések megkötésének az az alapja, hogy a szóban forgó bizományos rendelkezzen mindazokkal a technikai, személyi és garanciális feltételekkel, amelyek a színvonalas tevékenységét biztosítják. A Szerencsejáték Rt. információi szerint a bizományosok közül mindössze kettõ van, amely a szelvények értékesítésén túlmenõen a játékosok tétjeinek összegyûjtését és a kollektív tippek kidolgozását is végzi.

(16.20)

A szelvények értékesítése során a Szerencsejáték Rt. nem köteles vizsgálni és nem is vizsgálhatja a kollektív tétek forrását, illetve a kiadott nyeremények szétosztását. Nem vitatom képviselõ úrnak azt az állítását, miszerint elõfordulhat, hogy a játszani vágyókat becsapják, és a jogos nyereményüket nem kapják meg. Meg kell azonban jegyeznem, hogy ezek a szervezõdések a bizalomra épülnek, nem lehet semmilyen jogi garanciát nyújtani a visszaélések kizárására. Ennek elkerülésére maguknak a játékosoknak van esélyük abban az esetben, hogyha alaposan megvizsgálják azokat a szabályokat, amelyek szerint ezek a szervezõdések mûködnek, és elõre megfelelõ garanciákat kérnek a lebonyolítótól.

Tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Ház! A kormány - mint azt a délelõtti vita keretében már említettem - rövidesen beterjeszti a szerencsejáték-törvény módosítását. A javaslat tartalmazza az úgynevezett piramisjátékok tilalmát. Arról az esetrõl van szó, amikor a szervezõk mások jóhiszemûségét kihasználva, azok pénzét összegyûjtik és az ígért hozamot nem teljesítik. Ugyanez természetesen analógiásan érvényesíthetõ az említett szerencseklubokra is.

Reméljük, hogy a törvényi tiltás, párosulva az állampolgárok megfontolt magatartásával, az említett negatív jelenségek visszaszorításához vezet. Kérem a tisztelt Házat és a képviselõ urat, hogy a válaszomat fogadja el. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage