Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Laikusként nagy figyelemmel hallgatom a színvonalas vitát a büntetõ jogszabályok módosításáról, de Kutrucz Katalin képviselõtársunk hozzászólásában volt egy rövid kitérõ, amelyben a kormány március 12-i csomagját igyekezett összefüggésbe hozni az ifjúsági és gyermekbûnözés várható alakulásával. S ebben a kitérõben elhangzott az az utóbbi hetekben oly gyakran hangoztatott állítás, miszerint itt a gyerekektõl vennének el milliárdokat.

Nos, ha az ember elkezdi tanulmányozni azokat a javaslatokat, amelyeket a kormány elõterjesztett, akkor mindenki elõtt világos - aki akár közgazdászként, akár szociálpolitikusként, akár állampolgárként a kérdésben minimális tájékozottsággal is rendelkezik -, hogy ezek a javaslatok, amelyek kényszerû javaslatok, nem a gyermekektõl, hanem a szülõktõl veszik el a pénzt. A szülõket igyekeznek arra késztetni, hogy az állam helyett õk maguk vállaljanak többet a gyermekek eltartási költségeibõl, azokat a szülõket, akiknek erre módjuk van.

Tisztelt képviselõtáraim, amikor negyven évvel ezelõtt megjelentek Sztálin elvtárs nyelvtudományi munkái, akkor még az orvosoknak is arról kellett konferenciát rendezni, hogy az orvostudomány számára mit jelentenek Sztálin elvtárs nyelvtudományi munkái. Nem lenne szerencsés, ha hasonló módon - bármirõl van szó a parlamentben - próbálnánk egyet rúgni a kormány március 12- i csomagjába. Ez szerintem méltatlan egy olyan színvonalas vitához - beleértve Kutrucz Katalin képviselõtársam hozzászólását is -, ami itt a büntetõ jogszabályok módosításáról folyik.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage