Szabó Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

SZABÓ LAJOS, a gazdasági bizottság elõadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! A gazdasági bizottság megtárgyalta a T/669. szám alatt benyújtott önálló képviselõi indítványt. A bizottsági vitában elhangzott: a szövetkezeti törvény legutóbbi módosítása során egyhangú vélemény alakult ki, hogy a szövetkezeti törvényt átfogóan rendezni kell. Ennek alapos, körültekintõ véghezvitele idõigényes feladat.

Vannak azonban a törvénynek olyan pontjai - mint például a most módosítani kívánt is -, amelyeket célszerû és gazdaságilag indokolt is menet közben megváltoztatni. Ez a javaslat a gazdaság egy szeletét segítené azzal, hogy a szövetkezetbõl társasággá való átalakulást kívánja lehetõvé tenni, az üzletrész-tulajdonosokkal szembeni elszámolási kötelezettség maximum öt évre való meghosszabbításával - a jelenlegi egy évvel szemben.

Az elõterjesztés nem a szövetkezetekkel szembeni politikai indulatokat kívánja gerjeszteni, hanem a szövetkezetek gazdasági stabilitását akarja elõsegíteni. Az elõterjesztés nem sérti az üzletrész-tulajdonosok érdekeit sem, mert a javaslat a jelenleginél biztosabb, garantáltabb elszámolást jelent számukra.

A fenti indokok alapján a gazdasági bizottság az indítványt általános vitára alkalmasnak tartotta.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage