Juhász Pál Tartalom Elõzõ Következõ

JUHÁSZ PÁL (SZDSZ): Köszönöm, elnök úr. Elnézést, hogy szólok, de általános véleményemet fontosnak tartom elmondani. Noha teljesen érthetõ az a törekvés, hogy a szövetkezeti törvényben az utóbbi, azt hiszem, másfél évvel ezelõtt hozott módosítások valóban szinte lehetetlenítették az értelmes átalakulást, amelyhez hozzá akarnak nyúlni képviselõtársaim, igaza van az igazságügy- miniszternek abból a szempontból, hogy borzasztóan veszedelmes dolog egy törvény szövetébe néhány ponton belenyúlni, és úgy csinálni változtatásokat.

Ha meg a dolog tartalmát nézzük, az az antagonizmus, amely a külsõ és belsõ üzletrész-tulajdonos között fennáll, még sokkal erõsebb a mezõgazdasági szövetkezeteknél. Ilyen értelemben nem indokolt, hogy éppen õk legyenek kihagyva a törvénybõl.

Ami a másik oldalt illeti, a konkrét elszámolási javaslat, amely azt mondja, hogy aki nem jön velünk részvénytársaságot játszani, az majd egyszer, inflációs idõkben, isten tudja, milyen leértékelve lesz kielégítve, ugye a tulajdon védelme - hogy ne mondjunk szentséget, mert az túl profán szó - szempontjából nem akceptábilis javaslat.

Ezért azt hiszem, a legegyszerûbb lenne - ha már képviselõtársaim úgy érzik, muszáj itt változtatást csinálni -, visszatérni az átalakulási törvény eredeti formájára, amely mégis adott egy eljátszási lehetõséget az átalakulásra.

(21.40)

Nem olyan lehetetlen, mint az érvényben lévõ szabály, de nem csinálja a szövegnek ezt az elég önkényes darabokra szedését. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage