Sümeghy Csaba Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SÜMEGHY CSABA elõterjesztõ: Ott hagytam abba, valószínû, hogy az elõterjesztõkben volt a hiba, mert nem tudtuk érzékeltetni azt, hogy nem a jogi megoldás a lényege ennek a kérdésnek, hanem az, hogy ez a réteg a magyar nemzeti jövedelemnek egyharmadát állítja elõ, és azok a megoldások, amit önök akár szakmailag, akármilyen megfontolásból ajánlottak, egy éven belül nem segítik ennek a romlási folyamatnak a megállítását, mert egy éven belül nem lesz szövetkezeti törvény.

Szeretném azt is elmondani, hogy sem Tokár István kollegámat, sem magamat nem az vezérelt, hogy el legyen fogadva egy ilyen néven elõterjesztett törvény, hanem az, hogy ennek a rétegnek a problémáját megoldjuk.

Vastagh miniszter úr nagyon jól tudta, amikor az érdekképviseletre hivatkozott, hogy jómagam az Iparszövetség elnöke vagyok, Tokár úr az Iparszövetség felügyelõbizottságának elnöke, tehát nem mint laikusok terjesztettük elõ ezt a törvényt.

Õszintén megmondom, hogy nekem személy szerint rosszul esett, amikor azt mondta, hogy ennek nem volt hatásvizsgálata, hisz rengeteg kormányelõterjesztés történik, aminek nincs hatásvizsgálata, hiszen ezen zajlik hónapok óta a vita. Gondolom, miniszter úr nem tételezi fel, hogy ketten hatásvizsgálatot tudunk tartani ilyen témában, ami több hónappal elhúzná ezt a dolgot.

Végezetül annyit kell mondjak ehhez a témához: nagyon sajnálom, hogyha a parlament nem fogja akceptálni a javaslatot. Valószínûleg még egyszer - legalábbis részemrõl - nem fogom ezt a törvényt benyújtani, mert én úgy gondolom, hogy kár hadakozni azért, ami nem megy. De azt mindenféleképpen tisztán kell látni mindenkinek, hogy ez a magyar gazdaság számára hihetetlen kárt fog okozni. Nem igaz, hogy sérti a szövetkezeti elveket, mert ezt teljesen önkéntesen választhatja mindenki, nem akarjuk senkire rákényszeríteni.

Egy dolgot, Orosz úr el kell hogy mondjak: ma Magyarországon nincsenek szövetkezetek, mert ami szövetkezeti formula alatt mûködik, az nem szövetkezet, hanem igazából ez egy vegyes formula a gazdasági társaság és a szövetkezet között. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage